Drugi je strijelac u historiji Real Madrida, iza Cristiana Ronalda, za što kaže: “Mnogo mi znači.”      Foto: Reuters

Benzema je prestižnu nagradu ”UEFA Best Player in Europe” za sezonu 2021/2022. osvojio na svečanosti u turskom gradu Istanbulu.

Napadač aktuelnog prvaka Evrope Real Madrida i reprezentacije Francuske do trofeja je uvjerljivo stigao u užoj konkurenciji klupskog kolege, belgijskog golmana Thibauta Courtoisa te njegovog sunarodnjaka iz Manchester Citya Kevina de Bruynea.

Benzema je dobio 523 boda članova UEFA žirija, drugi je bio De Bruyne sa 122, dok je Courtoisu pripalo 119.

”Za mene je ovo lijep trofej. Dugujem zahvalnost ekipi, treneru, navijačima... Sada sam bolji igrač. Međutim, bio sam i ranije dobar. Kažem opet, najbolja godina u karijeri. Uživao sam u fudbalu, ali za to nisam samo ja zaslužan. U principu ne zanimaju me individualne nagrade. Ipak, veoma sam sretan. Znam da će nas igre ekipe dovesti opet ovdje”, istakao je Benzema.

Na pitanje koji mu je najdraži trofej u karijeri, Benzema je odgovorio:
”Svaki je drugačiji, iako su svi trofeji važni. Titule imaju svoju priču. UEFA Liga prvaka je težak put. Igrali smo sa najjačima. Naporni mečevi su bili, ali igrali smo za pobjedu. Trenirali mnogo. Prema mom mišljenju, najteže je osvojiti trofej u UEFA Ligi prvaka.”

”Eksplodirao” je na terenu nakon što je Real napustio Cristiano Ronaldo, na što je Benzema naglasio:
”Kao što uvijek govorim, sa Cristianom sam prošao mnogo lijepih stvari. Ali sada je moja uloga drugačija, što je logično jer prije sam igrao sa momkom koji je davao 50 golova po sezoni. Kao što sam se tada morao prilagoditi, moram i sada, ali nikada nisam mijenjao način na koji igram još od kada sam bio dječak. Prvi dan kada budem promijenio način na koji igram kao od djetinjstva bit će dan kada napuštam fudbal.”

Drugi je strijelac u historiji Real Madrida, iza Cristiana Ronalda, za što kaže: “Mnogo mi znači.”

”To znači da sam ispisao historiju Real Madrida, legenda kluba. Hoću još da postignem golova i učinim za klub. Znam da je Ronaldo daleko, ali mogu da probam da postižem još golova. No, biti u ovom društvu je zaista privilegija i velika stvar”, rekao je Benzema, dodavši:

“Golovi su za mene samo posljedica onoga što se dešava na terenu. Brojke su samo brojke.”
Kazao je i da do kraja karijere želi osvajati trofeje i sa reprezentacijom Francuske, iz koje je izbivao nekoliko godina radi suspenzije.

”Imam ogroman motiv. Dat ću sve od sebe da i sa reprezentacijom Francuske dođem do trofeja”, poručio je Benzema.

TRT Balkan / agencije