Murray se na čelo ATP liste popeo 7. novembra 2016. godine, a tokom svoje karijere osvojio je devet Gradn Slam naslova.     Foto: AP

Britanski teniser i nekadašnji broj jedan Andy Murray (37) zvanično je završio karijeru.

Nakon što se Ema Raducanu povukla iz mješovitih parova s Murrayjem zbog bolova u zglobu, ozvaničen je kraj jedne velike karijere. Raducanu je izjavila da je odluka bila teška, ali neophodna zbog ukočenosti zgloba.

Organizatori su pustili kompilaciju Murrayevih sjajnih trenutaka te izjave njegovih kolega. Britanska publika nagradila ga je dugim aplauzom, pri čemu se Andy Murray rasplakao.

Murray je organizatorima Wimbledona zahvalio na emotivnoj ceremoniji.

"Čini se kao dobar kraj. Ne znam zaslužujem li ovo ili ne, ali napravili su jako dobar posao", rekao je Murray, čiji su oproštaj pratili roditelji Judy i Will te supruga Kim s dvije kćeri.

"Teško je jer želim nastaviti igrati, ali ne mogu. Fizički je preteško. Želim igrati zauvijek, volim ovaj sport", poručio je Murray.

Murray se na čelo ATP liste popeo 7. novembra 2016. godine, a tokom svoje karijere osvojio je devet Gradn Slam naslova.

Pet puta je slavio na Australian Openu (2010., 2011., 2013., 2015. i 2016.), dva puta na Wimbledonu (2013. i 2016.), dok je US Open (2012.) i Roland Garros (2016.) osvajao po jednom.

Ima titulu sa završnog Mastersa, te dva olimpijska zlata iz 2012. i 2016. godine.

TRT Balkan / agencije