Projekat je započet 2015. godine kao putujući naučni festival a organizovan je u 12 zemalja i u više od 20 gradova.       Foto: AA

Na velikom broju štandova, ekipa učenika iz Istanbula, iz medrese Kartal Anadolu Hatip lisesi, koja promoviše prirodne nauke, zajedno sa učenicima medrese iz Podgorice izvodili su eksperimente iz oblasti hemije, fizike, matematike, biologije i robotike.

Ambasador Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan, koji je zajedno sa direktorom Medrese “Mehmet Fatih“ Amerom Šukuricom i direktorom medrese Kartal Anadolu Ozkan Ozturkom svečano otvorio manifestaciju, kazao je da je susret djece iz dviju prijateljskih zemalja dobra prilika za upoznavanje i razmjenu znanja.

“Odnosi Turkiye i Crne Gore su na jako zavidnom nivou. U Turkiye ima oko 500 učenika i studenata iz Crne Gore i oni su najbolji crnogorski ambasadori u našoj zemlji”, kazao je Kalkavan.

Direktor Medrese “Mehmet Fatih” Amer Šukurica, istakao je da je ovom prilikom nauka okupila učenike iz dvije države.

“Ovo je četvrti put da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju. Ovim projektom šaljemo mladim ljudima poruku koliko je bitno izučavanje prirodnih nauka. Takođe, ovo je i pokazatelj koliko medrese poklanjaju pažnje prirodnim naukama”, rekao je Šukurica.

Ozkan Ozturk, direktor srednje škole Kartal Anadolu, naglasio je da su projekat, koji su započeli 2015. godine kao putujući naučni festival, organizovali u 12 zemalja i u više od 20 gradova.

TRT Balkan / agencije