Tokom 2020. godine u Evropi je prikupljeno više električne energije iz obnovljivih izvora nego upotrebom fosilnih goriva.     Foto: Reuters

U borbi s klimatskim promjenama, razvijene države nastoje smanjiti korištenje fosilnih goriva, a povećati utjecaj energije Sunca i vjetra.

Tokom 2020. godine u Evropi je prikupljeno više električne energije iz obnovljivih izvora nego upotrebom fosilnih goriva.

Uz ekološku dobrobit, dugoročne uštede su bitan razlog zbog kojeg se sve više ljudi odlučuje na kupovinu i instalaciju solarnih panela na stambene objekte. Međutim, veoma je bitno napraviti dobru računicu prije početka radova. Zato, tražimo odgovor na pitanje: koliko solarnih panela je potrebno za prosječno domaćinstvo?

Da bismo došli do tog podatka, prvo moramo izračunati koliko struje se u prosjeku potroši dnevno.

Moderna kuća sa solarnim panelima     Foto: (TRTBalkans)

Koliko struje se u domaćinstvu potroši za jedan dan?

S obzirom na bezbroj varijacija kada je u pitanju veličina kuće, ali i broj i vrsta kućanskih aparata, pri odgovoru na ovo pitanje koristit ćemo hipotetički primjer „prosječne kuće“.

Uzmimo da se u prosječnom domaćinstvu koristi bojler, frižider, električni šporet, veš-mašina, računar, televizor i desetak sijalica.

Uzmimo sada i prosječne vrijednosti za snagu kućnih uređaja:

- Bojler od 80l - 2000W

- Električni šporet - ringla 1000W + rerna 2000W

- Frižider - 300W

- Veš-mašina - 2000W

- Televizor - 100W

- Računar - 150W

- Sijalica - 15W

Ukoliko želite izračunati precizne podatke za uređaje koje imate u kući, na poleđini svakog od njih možete pronaći naljepnicu sa specifikacijama. Tražite podatak o snazi koji je izražen u vatima (W).

Kuća sa solarnim panelima u Kaliforniji     Foto: (Reuters)

Ukoliko želimo izračunati koliko se kilovat sati (kWh) dnevno troši u prosječnom domaćinstvu, množimo snagu svakog uređaja sa brojem sati koje radi dnevno i onda sve dobijene vrijednosti saberemo.

- Bojler: 2000W x 3h = 6000Wh

- Električni šporet - ringla:1000W x 1h = 1000Wh

- Električni šporet - rerna: 2000W x 0,5h = 1000Wh

- Frižider: 300W x 7h = 2100Wh (iako je frižider uključen cijeli dan, efektivno radi mnogo manje)

- Veš-mašina: 2000W X 0,5h = 1000Wh

- Televizor: 100W x 6h = 600Wh

- Računar: 150W x 5h = 750Wh

- Sijalice: 15W x 10kom x 2h = 300W

Kada sve ove vrijednosti saberemo, dobijamo 12750Wh.

Dolazimo do računice da se u prosječnom domaćinstvu dnevno potroši 12.75kWh električne energije.

Koliko solarnih panela nam treba?

Uzmimo u obzir sljedeće podatke: jedan solarni panel efektivno radi 4 do 5 sati dnevno i ima snagu od 250W. Množenjem, dolazimo do saznanja da jedan panel proizvodi 1,125kWh dnevno.

Za naše prosječno domaćinstvo, dakle, potrebno je 12 solarnih panela kako bi se pokrila ukupna potrošnja električne energije.

Na jedan solarni panel od 250W obično idu i dvije solarne baterije od po 100Ah. Također, potreban je invertor od recimo 5kW koji se pokazao kao dobar izbor za prosječno domaćinstvo, a također ostavlja i prostor za eventualnu nadogradnju solarnog sistema.

U svakom slučaju, za pravilno tehnično i finansijsko planiranje, najbolje se obratiti stručnoj firmi koja se bavi solarnom energijom.

Kuća sa solarnim panelima u SAD-u     Foto: (Reuters)

Nakon koliko vremena se ulaganje isplati?

Dugo se smatralo da je solarna energija preskupa. Međutim, razvojem tehnologije došlo se do trenutka u kojem je sasvim razumno investirati u solarnu energiju. Posebno ako dugoročno želite smanjiti troškove domaćinstva.

Sistem solarnih panela sa popratnim uređajima za prosječnu kuću može se kupiti za 3000 do 4000 eura. Životni vijek sistema je do 30 godina. Ukoliko živite u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji koja građanima pruža subvencije za ulaganje u solarnu energiju, sve možete platiti i duplo jeftinije.

Ako u obzir uzmemo trenutne cijene električne energije i prognozirani rast te životni vijek solarnih panela, procjena je da se investicija isplati nakon pet do deset godina.

Također, prednost je to što se cijeli sistem plaća jednom, a struja je godinama nakon toga gotovo besplatna.

TRT Balkan