Nakon 27 godina Microsoft ugasio pretraživač Internet Explorer     Foto: TRT Balkan

Dvadeset sedam godina je dug period u računarstvu i mnogi bi rekli da je Microsoft ovaj potez trebao uraditi davno. Explorer je dugo bio bolji od svojih konkurenata, međutim, godinama je polako ali sigurno postajao predmetom mnogih internetskih šala.


Explorer je prvi put uveden 1995. godine od Microsoft Corporationa i dolazio je u paketu s operativnim sistemom Windows. Njegovo naslijeđe će ostati jer je mnoge korisnike Windowsa po prvi put upoznao s radostima interneta.


Do otprilike 2002. godine, kada je pokrenut Firefox, Internet Explorer se podrazumijevao kao prvi izbor za milione ljudi.


Microsoft je objavio 11 verzija Explorera. Dodavao je različite funkcionalnosti i komponente sa svakim izdanjem. Uprkos ovim poboljšanjima, izgubio je povjerenje potrošača zbog lošeg dizajna i sporosti.


Što se tiče sigurnosti, Explorer je također pokazao dosta slabosti, koje su cyber-kriminalci spremno i uspješno iskoristili.


Iako je Microsoft možda zakrpio mnoge od ovih slabosti u različitim verzijama pretraživača, stručnjaci za sigurnost i dalje smatraju Explorer ranjivim. I sam Microsoft je ovo priznao:


“Explorer je još uvijek zasnovan na tehnologiji staroj 25 godina. To je naslijeđeni pretraživač koji je zastario i ne može odgovoriti na sigurnosne izazove modernog weba.”


Ova zabrinutost dovela je do toga da je Ministarstvo državne sigurnosti Sjedinjenih Država više puta savjetovalo korisnike interneta da ne koriste Explorer.


Što se tiče trenutnog tržišnog udjela, više od 64% korisnika pretraživača koristi Chrome. Explorer je pao na manje od 1%, a čak i Edge čini samo oko 4% korisnika.
Iako većina nas već godinama ne koristi Internet Explorer, ostat će žal zbog odlaska pretraživača koji nas je uveo u svijet interneta.

I stoga, zbogom, Exploreru, iako nam nećeš nedostajati, tvoje će naslijeđe ostati upamćeno.

TRT Balkan / agencije