Zvaničnici regije upuitili su poruke povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici.     Foto: AA

"Danas se sjećamo hiljada muškaraca i dječaka koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici isključivo zbog svoje nacionalnosti i vjere. Sjećanjem na njih odajemo počast izgubljenim životima koji se ne mogu nadomjestiti, te dostojanstvu i hrabrosti njihovih porodica koje su izgubile svoje najmilije. Njihova bol i patnja ostaju stvarni i opipljivi", rekla je generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Naglasila je da kada mržnja dovede do zločina ove vrste teško je pronaći riječi kojima bi se opisalo koliko je duboka propast čovječanstva ili koliko je duboka patnja koju uzrokuje.

"Iz tog razloga trebali bismo držati takve događaje u središtu naše svijesti. Saznanje o tome šta su ljudska bića još uvijek sposobna učiniti jedni drugima podsjeća nas na duboku odgovornost da spriječimo predrasude, diskriminaciju i nasilje koji su obilježili historiju našeg kontinenta", dodala je.

Navodi da u trenutku kada se ekstremni nacionalizam pokušava ponovo uspostaviti u dijelovima Evrope, "prisjetimo se važnosti dostojanstva, pristojnosti i temeljnih prava. Sjetimo se Srebrenice i učimo iz nje", zaključila je Pejčinović Burić.

Na svom Twitter nalogu, i hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je poruku u povodu obilježavanja 28. godišnjice srebreničkog genocida.

Sličnu poruku poslao je i predsjednik ove zemlje.

"Na današnji dan prisjećamo se više od osam tisuća žrtava genocida u Srebrenici. Ova tužna obljetnica posebno je teška i bolna za obitelji ubijenih, kojima želim još jednom izraziti svoju najiskreniju sućut. Sjećanje na žrtve Srebrenice važno je i radi budućih generacija, kako se ovakvi zločini ne bi ponovili", poručio je Zoran Milanović.

Minutom šutnje u hrvatskom Saboru također je odana počast žrtvama genocida u Srebrenici.

I predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović je uputio poruku žrtvama srebreničkog genocida.

"U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata u Srebrenici su ubijeni ljudi zbog drugačijeg imena, nacionalne i vjerske pripadnosti. Ovo stradanje je svjedočanstvo beščašća, ali i opomena generacijama koje dolaze da se takva strahota više nikada ne smije ponoviti", te dodao:

"Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju svojim odlukama dali su krivično-pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, a svima nama ostaje ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije", kazao je crnogorski predsjednik koji je izrazio žaljenje zbog nedolaska u Potočare uz obećanje da će to uraditi prvom narednom prilikom.

TRT Balkan / agencije