Na ceremoniji u Palati Srbija razmijenjeno je 28 dokumenata o saradnji.            Foto: AA

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine održan je žrijeb na kojem je za petog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine izabran Nenad Vuković iz PDP-a.

U bubnju su bile dvije liste - PDP-ova i SNSD-ova.

"Neophodno je podvući i naglasiti da smo imali vrlo transparentan proces kada je u pitanju današnji žrijeb. Ovo je prilika da još jednom odbacimo sve one spinove i manipulacije koje su prethodnih dana bile u javnosti vezano za samu proceduru i eventualno namještanje i da odbacimo sve one priče o hladnim, toplim, većim, manjim kuglicama i da kažemo da uz prisustvo svih vas možemo zajedno da konstatujemo da je bio transparentan proces", rekao je Vuković.

Istakao je da je očigledno da je sreća odlučila.

"Meni i političkoj partiji kojoj ja pripadam - PDP-u, veoma je drago i posebno je zadovoljstvo što danas imamo delegata u Domu naroda BiH. Ostaje žal što smo propustili godinu i pol dana, a to je period dok smo vodili bitku pred pravosudnim institucijama da dođemo do ovog žrijeba", pojasnio je Vuković.

Poručio je da je pravda dostižna, a da je upornost itekako važna, kada su u pitanju politika i najvažniji procesi.

Iz Narodne skupštine RS-a se bira pet delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Tri sigurna dobio je SNSD i jednog sigurnog SDS. Borba je bila oko četvrtog delegata za kojeg je lista SNSD-a dobila 12 glasova, a PDP-ova isto toliko. Međutim, jedan listić PDP-a je proglašen nevažećim.

Centralna izbora komisija je zatim proglasila listić važećim, ali ga je Sud BiH poništio. Zbog toga se PDP žalio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U martu ove godine je Ustavni sud Bosne i Hecegovine prihvatio apelaciju, koju je ova stranka podnijela u januaru 2023. godine protiv odluke Suda Bosne i Hercegovine da poništi odluku CIK-a. Zatim je CIK ponovo priznao sporni listić liste PDP-a za Dom naroda BiH, a u vezi izbora delegata u ovu zakonodavnu instituciju iz Narodne skupštine RS-a, što je Sud BiH potvrdio odbijanjem SNSD-ove žalbe na odluku CIK-a.

TRT Balkan / agencije