Iz AFAD-a su naveli kako su završene aktivnosti koje su u regiji provodili potpredsjednik AFAD-a Hamza Tasdelen i voditelj Odjela za planove intervencija i vježbe Yusuf Aysu i druge institucije u Turkiye.          Foto: AA

Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD) podijelila je podatke o pruženoj pomoći stanovništvu područja pogođenih nedavnim katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini.

Iz AFAD-a su naveli kako su završene aktivnosti koje su u regiji provodili potpredsjednik AFAD-a Hamza Tasdelen i voditelj Odjela za planove intervencija i vježbe Yusuf Aysu i druge institucije u Turkiye. Naglašeno je da se nastavljaju aktivnosti pružanja pomoći kroz Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC).

U okviru aktivnosti u proteklom periodu, AFAD je obezbijedio i u pogođena područja dostavio 60 stambenih kontejnera, 96 generatora, 228 rolo madraca, 144 kuhinjska seta, 1.110 deka, 60 klima uređaja, 60 hladnjaka i 60 frižidera. Ove potrepštine su isporučene u organizaciji AFAD-a preko Europskog mehanizma civilne zaštite bosanskohercegovačkim vlastima.

Osim toga, zajedničkom organizacijom turskog Crvenog polumjeseca (Kizilay), AFAD-a i Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) dostavljeno je 1.100 obroka. Kizilay je još obezbijedio 40 setova za higijenu i 30 paketa pomoći u hrani, 10 pumpi za ispumpavanje vode te dvije palete pitke vode.

U poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini koje su se dogodile 4. oktobra na području općine Konjic poginulo je pet, na području Jablanice 19 osoba, a na području općine Fojnica tri.

TRT Balkan / agencije