Za 10. jubilarno izdanje Festivala pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program koji uključuje koncert bh. muzičara Amela Ćurića.          Foto: AA

U Gradskoj areni u Zenici održan je 10. jubilarni Dječiji festival u organizaciji Instituta ”Yunus Emre”, a učestvovalo je više od 5.500 mališana iz više od 40 bosanskohercegovačkih gradova.

Za 10. jubilarno izdanje Festivala pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program koji uključuje koncert bh. muzičara Amela Ćurića, balkanske i turske narodne igre, izvedbe dječijih pjesama i recitacija, dodjela nagrada i priznanja i drugo.

Dječiji festival je finalni program godišnjih aktivnosti organizovanih u sklopu projekta "Moj izbor je turski" koji Institut "Yunus Emre" provodi u BiH od školske 2011/2012. godine. Tim povodom su danas u zeničku Arenu doputovala djeca iz gradova širom Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Dječiji festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye i Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini.

Program je počeo intoniranjim državnih himni Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Potom su uručene nagrade učenicima koji su bili najuspješniji u takmičenjima koje organizuje Institut "Yunus Emre". Riječ je o takmičenjima u crtanju, turskom jeziku, takmičenju za najbolji likovni rad, najbolju selfie fotografiju i drugim kategorijama. Nagrade su uručili ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, te brojni predstavnici turskih institucija i organizacija koje djeluju u BiH.

Most prijateljstva između BiH i Turkiye

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin istakao je u obraćanju da je veoma sretan što sa prisutnim može govoriti istim jezikom i dijeliti iste osjećaje.

Naglasio je da ga posebno raduje da sve više učenika uči turski jezik u osnovnim školama širom BiH.

“Vi gradite most prijateljstva dviju zemalja. Ponosni smo na točku koju smo dosegli u ovoj zemlji gdje je Institut 'Yunus Emre' pokrenuo projekt podučavanja turskog jezika. Ne samo da učite turski, već postajete turski ambasadori mira i kulture. Dječji festival, koji je među najopsežnijim aktivnostima Instituta 'Yunus Emre', ove godine vas je okupio uz dodatnu manifestaciju Dani Turkiye na kojoj ste imali priliku upoznati tursku hranu, turske filmove i turske dječje igre. Zahvaljujemo građanima Bosne i Hercegovine na interesu“, poručio je ambasador Girgin.

Dječiji festival kao značajan događaj okuplja djecu iz cijele BiH i Turkiye

Zamjenik predsjednika Instituta “Yunus Emre“ Abdullah Kutalmis Yalcin izjavio je da kao institut provode više od hiljadu kulturnih i umjetničkih aktivnosti i povećavaju broj prijateljska diljem svijeta.

Yalcın je naglasio da su aktivnosti Instituta u BiH dobile karakter tradicionalnih manifestacija.

“Danas smo u okviru projekta Moj izbor je turski jezik okupili više od 5.000 učenika. Budući da su ove aktivnosti postale tradicionalne, one odražavaju i našu organizacijsku sposobnost, što je to je vrlo važno“ rekao je Yalcin.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović se također obratio prisutnim i zahvalio se organizatorima što se ovako velika manifestacija održava upravo u njegovom gradu.

Istakao je da je festival učvrstio prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Turkiye i da je među djecom postao jedan od najpopularnijih događaja u godini.

“Dječji festival nije samo aktivnost koja okuplja hiljade učenika iz škola iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, već festival ima veći značaj i značenje. Riječ je o projektu koji podrazumijeva saradnju škola u Bosni i Hercegovini sa školama u prijateljskoj Republici Turkiye, povećanje kvalitete obrazovanja i poticanje razvoja prijateljskih odnosa“, kazao je Kasumović.

Amel Ćurić oduševio mališane

Organizatori Dječijeg festivala i ove godine su pripremili bogat kulturni i zabavni program za učenike i goste festivala.

Bh. mališanima su se u Zenici pridružili njihovi vršnjaci iz Turkiye koji su specijalni gosti, a koji dolaze iz turskih regija pogođenih zemljotresom u februaru ove godine, a tu su i pripadnici Gorske službe spašavanja Zenica koji su učestvovali u akcijama potrage i spašavanja nakon tih potresa na jugu Turkiye.

Mališani su na bini izveli i pjesmu “Hayat Bayram Olsa“ (Kad bi život bio praznik), što je izazvalo veliki aplauz u areni.

Pravi spektakl nastupio je kada se na sceni pojavio pjevač Amel Ćurić. Prisutni su imali priliku pratiti Ćurića uz neke od njegovih najvećih hitova, a ponajviše oduševljenja izazvala je numera “Što nas ima, mašala“. Amel je izveo i jednu pjesmu na turskom jeziku, koja je također pozdravljena snažnim ovacijama.

TRT Balkan / agencije