Komšić i Guterres ponovili su da osuđuju kršenje humanitarnog prava u Gazi i teror koji se vrši nad nevinim civilima.     Foto: Predsjedništvo BiH

"Komšić i Guterres na početku razgovora ponovili su da osuđuju kršenje humanitarnog prava u Gazi i teror koji se vrši nad nevinim civilima, najvećim dijelom nad djecom i ženama, ništa manje ne umanjujući teroristički čin Hamasa nad civilima Izraela", navodi se u saopštenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Razgovarajući o dešavanjima u Bosni i Hercegovini sekretar Guterres je čestitao dobivanje kandidatskog statusa i kazao da će sa čelnicima EU raditi na podršci punopravnom članstvu te zemlje, ali i svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniji.

"Bez obzira na status, predsjedavajući Komšić je kazao da je dosta posla pred Bosnom i Hercegovinom koja će morati raditi na unutrašnjim promjenama u skladu sa evropskim zakonima, kao i da se čeka odluka o otvaranju pregovora sa EU koja, s obzirom na podijeljene stavove unutar članica EU, za našu zemlju može biti stavljena na čekanje", istakli su u saopštenju Predsjedništva BiH.

Sagovornici su razgovarali i o sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Bosni i Hercegovini, pozdravljajući jednoglasno glasanje o produženju mandata EUFOR-ove misije "Altea", naglasivši važnost njene uloge za mir i stabilnost, kako u BiH tako i u čitavoj regiji.

Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku Zlatko Lagumdžija.

TRT Balkan / agencije