Građani za sutra najavili novo protestno okupljanje.     Foto: Fena

U utorak, od devet do jedanaest sati, ispred OHR-a se okupio veći broj građana. Izbio je i verbalni sukob građana s policijom s obzirom na to da su građani željeli i danas blokirati ulicu. To im nije dozvoljeno, pa su na trotoaru protestovali i pozivali Schmidta da izađe, javljaju mediji.

Ubrzo se većina okupljenih razišla.

Ispred OHR-a su sklonjene policijske barikade i policijska traka, a sve saobraćajnice su u potpunosti u funkciji.

Protesti će biti nastavljeni i za sutra, kada će doći građani organizovani na Facebook grupi "50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH". Oni su također ukazali na problem Schmidtovog dokumenta koji predviđa izborne i ustavne izmjene. Osim njih, doći će i građani u organizaciji "Restarta", javlja Klix.ba.

Protesti koji su jučer počeli u 19:00 sati, završeni su sinoć oko 22:00 sata, a grupa građana je provela noć ispred zgrade OHR-a.

Više hiljada nezadovoljnih građana protestovali su protiv najavljene odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, a koju bi mogao nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Okupljeni su poručili da neće dozvoliti etničku podjelu Bosne i Hercegovine, te su pozvali Schmidta da ne donosi takvu odluku, jer bi ona mogla imati nesagledive posljedice po BiH.

FENA