Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana je upriličio posjetu Kasarni u Rajlovcu i tom prilikom se sastao s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom.      Foto: AA

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana je upriličio posjetu Kasarni u Rajlovcu i tom prilikom se sastao s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom.

Nakon obilaska kasarne, Helez je rekao da je održan jedan brifing gdje je NATO partnere upoznao čime raspolažu Oružane snage Bosne i Hercegovine.

"Želim da se zahvalim čelnicima NATO saveza na tome što daju punu pažnju Oružanim snagama BiH. Oružane snage BiH sve više prate standarde NATO saveza, posebno bataljonska grupa lake pješadije koja je prošla NATO ocjenjivanje, s kojom se ponosimo. Ovo je samo početak ovogodišnjeg domaćinstva NATO predstavnicima, a imaćemo u aprilu i oktobru još dva velika skupa, poslije NATO samita najveći oblik sastanka", kazao je Helez.

Dodao je da euroatlanske integracije nemaju nikakvu rezervu i da je to „naš jedini spoljno politički cilj.“

"Često se postavlja pitanje kada će BiH postati članica NATO saveza. Želim da poručim da je NATO savez tu u BiH. Mi smo partneri NATO saveza i želimo punopravno članstvo u NATO savezu", rekao je Helez.

Geoana je rekao da ova posjeta Sjeveroatlantskog vijeća (NAC) Sarajevu pokazuje važnost dugoročnog partnerstva NATO-a i BiH nakon posjete generalnog sekretara Alijanse prošle godine.

"Jučer i danas bila je prilika da razgovaramo kako našu saradnju još dalje unaprijediti. Radi se na mnogim važnim stvarima u mnogim oblastima otkad su ministri obrane NATO zemalja odobrili paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za vašu zemlju prošle godine. Ovaj paket sastoji se od mnogih projekata. Kada govorimo o upravljanju vanrednim situacijama tu radimo na proširenju softverske platforme. Kada je u pitanju borba protiv terorizma radimo na izradi kurikuluma za obuku u saradnji s Ministarstvom sigurnosti. Radimo na poboljšanju infrastrukture objekata u kojima se skladište mala i laka naoružanja. Takođe radimo na unapređenju i poboljšanju infrastrukture u komandi za obuku i doktrinu Oružanih snaga“, dodao je Geoana.

Naglasio je da su Oružane snage BiH jedna od najvažnijih multietničkih institucija i prošle su kroz izuzetnu transformaciju od osnivanja 2005.

"Kao što je rekao naš generalni sekretar, vaša sigurnost je bitna za Zapadni Balkan i za Evropu i mislim da je ova posjeta NAC-a, prva od 2010. jako važna i za politički dijalog i za praktičnu saradnju. Imali smo priliku ovdje upoznati pripadnike i pripadnice Oružanih snaga BiH koje su s nama služili na jako teškim mjestima poput Iraka i Afganistana. Na vama je, liderima i građanima BiH, da odlučite o vašoj budućnosti, a u NATO-u ćete uvijek imati prijatelja koji će vam pomoći da ostvarite svoje euroatlantske ciljeve", zaključio je Geoana.

TRT Balkan / agencije