Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Geoana je podsjetio da je zadnja posjeta Sjeveroatlanskog vijeća Sarajevu bio 2010. godine.    Foto: AA

Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanaom, sastao se u četvrtak sa predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u okviru dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka, javnosti su se obratili ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i Geoana, koji su potvrdili da je osnovna poruka današnjeg susreta da je NATO nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

"To je poruka ne samo onima u BiH koji žive i sanjaju drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju tretirati ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu", izjavio je Konaković.

Dodao je biti dio te kolektivne sigurnosti koju garantuje najsnažniji vojno-politički savez, daje BiH mogućnost da se bolje pripremi za bilo koji sigurnosni izazov.

Istakao je da se BiH pokazala kao kredibilan partner NATO-u, jer je učestvovala u operacijama u Afganistanu.

"Pokazali smo da naš nivo i stepen spremnosti za tu vrstu saradnje nije na niskom nivou. Nakon svih ovih događaja, najavljujemo i buduće. Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji naših vlasti u saradnji sa NATO-om. Naredni veliki simpozijum Partnership 360 bi trebao biti u zadnjem kvartalu ove godine, što potvrđuje spremnost na zajedničku saradnju", rekao je Konaković i dodao:

"Danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u, prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om. Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za BiH, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantuju, smatram slabošću prethodnih vlasti", rekao je Konaković.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Geoana je podsjetio da je zadnja posjeta Sjeveroatlanskog vijeća Sarajevu bio 2010. godine i da je danas u glavnom gradu BiH sa predstavnicima 31. zemlje članice NATO-a plus Švedska čije se članstvo u savezu očekuje ubrzo.

"BiH je dugotrajni i bliski partner NATO-a. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji, implikacijama po stabilnost u širem regionu, jer ono šta se dešava u BiH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Evropi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Secesionističke politike, retorika podjele potkopavaju stabilnosti i koče reforme. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije“, rekao je Geoana.

Poručio je da je NATO predan BiH godinama i podržava reformska nastojanja BiH, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

"Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima“, rekao je Geoana.

Dodao je da BiH ne prima samo podršku, već je i daje, učestvujući u kolektivnoj sigurnosti te je izrazio spremnost NATO-a da nastavi sa političkim dijalogom i jačati praktičnu saradnju s BiH.

"Ovo će biti dva dana intenzivne posjete koju ćemo iskoristiti kako bi shvatili koje su potrebe vaše zemlje. Ja sam cijeli svoj profesionalni i politički život posvetio svojoj zemlji (Rumuniji op.a.) da postane članica ove dvije organizacije. Na vama je da odlučite koliko brzo ćete ići, u kojem pravcu ćete ići, ali mislim da dokazano da ove organizacije nude bolji život, bolju perspektivu građanima", rekao je Geoana.

Krišto izrazila uvjerenje u nastavak suradnje s NATO-om

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvovala je danas na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u Sarajevu. Sjednici su osim Krišto i zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana prisustvovali su i zamjenik predsjedavajuće i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, kao i Nenad Nešić, ministar sigurnosti i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova.

Krišto je tokom obraćanja naglasila da ovaj sastanak kao i nedavni susret s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom potvrđuju jačanje partnerstva između Bosne i Hercegovine i NATO-a. Saradnja s NATO-om, kako je istaknula, uključuje nužne reforme ključne za europski put zemlje.

Predsjedavajuća je još jednom ukazala na čvrsto opredjeljenje Bosne i Hercegovine za osiguranje kolektivne sigurnosti i stabilnosti u regiji i u svijetu te suzbije prijetnji poput terorizma i organiziranog kriminala. Također, istaknula je da prioriteti vanjske politike BiH ostaju saradnja s NATO-om, europske integracije te razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Krišto je navela da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na unaprjeđenju sistema sigurnosti i jačanju kapaciteta za odbranu koji su ključni za očuvanje stabilnosti zemlje.

Sumirajući rezultate u protekloj godini, Krišto je naglasila da konsenzus ostaje načelo rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te da je od iznimne važnosti postizanje političkog konsenzusa sva tri konstitutivna naroda po ključnim pitanjima koji se tiču stabilnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Intenziviranje aktivnosti u vezi s reformom izbornog zakonodavstva smatra se ključnim za daljnji napredak. Zahvaljujući NATO-u na odobrenom paketu pomoći, Bosna i Hercegovina će jačati obrambene sposobnosti s iznosom od 48 do 53 milijuna eura tijekom pet godina. Predsjedateljica Krišto izrazila je uvjerenje u nastavak suradnje s NATO-om i daljnji korak u odnosima i procesima.

S delegacijom Sjeveroatlanskog vijeća razgovaralo i rukovodstvo PSBiH

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovaralo je u četvrtak u Sarajevu sa delegacijom Sjeveroatlanskog vijeća (NAC).

U radnom sastanku sa članovima NAC-a, koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana učestvovali su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić, delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, delegat Sredoje Nović u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Nikole Špirića i poslanica u Predstavničkom domu Sanja Vulić u ime zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojše Radmanovića.

Tokom dijaloga između visokih zvaničnika NATO-a i predstavnika Parlamentarne skupštine u kojem je u ime Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma učestvovala i poslanica Sabina Ćudić, ocijenjeno je da se posjeta ambasadora, članova Sjevernoatlantskog vijeća dešava u vrlo bitnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i predstavlja kontinuitet dijaloga i podrške ovog saveza stabilnosti, integritetu i suverenitetu te zemlje.

Različito viđenje mogućeg priključenja Bosne i Hercegovine NATO savezu, rečeno je danas, ne umanjuje potrebu i značaj aktivne saradnje sa ovim savezom i treba je svakako ostvarivati i u budućnosti.

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća upoznati su s aktivnostima Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH kako bi se do marta postigao kredibilan napredak nužan za otvoranjem pristupnih pregovora BiH sa EU-om.

U više navrata danas se moglo čuti da u tim naporima Bosna i Hercegovina ima punu podršku NATO a gosti su posebno ukazali na potrebu da se ostvari puni dijalog i dogovor političkih aktera u BiH među kojima vlada puni konsenzus kada je posrijedi evropska budućnost naše zemlje.

U ime Vijeća, zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da iskoriste šansu i veliku podršku koju uživaju na evropskom putu, usvoje potrebne zakone i načine krupan korak ka članstvu u Evropskoj uniji.

TRT Balkan / agencije