Dodao je da otvaranje ponovo izgrađene džamije u Čajniču pokazuje snagu zajedništva i odlučnosti u očuvanju kulturnog i vjerskog naslijeđa za buduće generacije.            Foto: AA

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović izjavio je da podizanjem Sinan-begove džamije Islamska zajednica poziva sve građane države Bosne i Hercegovine u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata, simbolično, kroz otvorena vrata Sinan-begove džamije, otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje.

U Čajniču je danas zakazano svečano otvorenje ponovo izgrađene Sinan-begove džamija, a Zajimović je u obraćanju prisutnim istakao da ponovo izgrađena džamija Sinan-bega Boljanića predstavlja dragulj i biser po kojem je Čajniče stoljećima bilo prepoznatljiv grad..

"Sinan-begova džamija je ponovo spomenik kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u Bosni i Hercegovini", poručio je Zajimović.

Zajimović je podsjetio da je prema vakufnami iz 1582. godine, Sinan-beg Boljanić u Čajniču podigao džamiju oko koje se kasnije formirala mahala prozvana po njemu. Uz džamiju, koju je dao sagraditi 1570. godine, Sinan-beg je uvakufio i mekteb, tekiju sa musafirhanom, karavan-saraj, 22 dućana, dva mlina na Janjini, te mostove, mesdžide, hamame i druge objekte.

"Danas svega toga nema, ali imamo ponovo izgrađenu džamiju koja nije samo vjerski objekat, već simbol naše historije, tradicije i zajedništva. Njena obnova predstavlja obnovu naše vjere i našeg duha", rekao je Zajimović.

Dodao je da otvaranje ponovo izgrađene džamije u Čajniču pokazuje snagu zajedništva i odlučnosti u očuvanju kulturnog i vjerskog naslijeđa za buduće generacije.

"Obnova džamije Sinan-bega Boljanića ne bi bila moguća bez nesebične podrške naše zajednice, naših građana i naših prijatelja iz Generalne direkcije vakufa koji su prepoznali važnost očuvanja zajedničkog kulturnog naslijeđa. Posebno se zahvaljujem Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice da zajedno s njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa i oživljavanju uspomene na njegovog vakifa", rekao je Zajimović.

Ponovna izgradnja ove ljepotice počela je nakon što je 2015. godine Vakufska direkcija Islamske zajednice potpisala protokol o saradnji na projektu s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turkiye.

Zajimović je naglasio da je džamija ponovo dobila svoju prvobitnu funkciju: da nudi mir i smiraj onima koji u nju kroče, da napaja žedne Božije milosti i širi pozitivne i univerzalne ljudske vrijednosti.

"Vrijednost ponovne izgradnje iznosila je oko četiri miliona KM. Njena obnova dovršena je početkom 2024. godine, a u mjesecu ramazanu je klanjana i prva teravija i to nakon pune 32 godine", rekao je Zajimović.

Ovo je šesnaesti po redu realizirani projekat u saradnji vakufskih direkcija BiH i Turkiye. U toku je realizacija četiri projekta u Nevesinju, Mostaru i Tuzli. Potpisano je pet protokola koji čekaju realizaciju a vezani su za objekte u Banjoj Luci, Rogatici i Mostaru. U toku je priprema za potpisivanje nova tri protokola.

"Poštovani prisutni, džamije su Božije kuće, u kojima se promovira vjera u jednog Boga, mir, ljubav, požrtvovanost i odanost", rekao je Zajimović.

On je dodao da su sve vjerske zajednice uvijek bile kohezivni faktor u društvu.

"Podizanjem Sinan-begove džamije Islamska zajednica poziva sve građane države Bosne i Hercegovine u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata, simbolično, kroz otvorena vrata Sinan-begove džamije, otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje", zaključio je Zajimović.

TRT Balkan / agencije