U svečanoj dvorani Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Zagrebu okupilo se više od stotinu uzvanika kako bi obilježili godišnjicu smrti osnivača Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.            Foto: AA

U organizaciji Veleposlanstva Republike Turkiye u Hrvatskoj održana je svečana komemoracija povodom 85. godišnjice smrti osnivača Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

U svečanoj dvorani Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Zagrebu okupilo se više od stotinu uzvanika kako bi obilježili godišnjicu smrti osnivača Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

Povodom godišnjice, Veleposlanstvo Turkiye i Turski kulturni centar "Yunus Emre" izložili su pet portreta Mustafe Kemala Ataturka koje su posebno za ovu prigodu naslikali zagrebački slikari, polaznici tečaja slikanja.

Posjetitelji su imali priliku razgledati i galeriju fotografija na kojima su zabilježeni neki od ključnih trenutaka iz Ataturkovog života, ali i posljednji ispraćaj osnivača Republike Turkiye.

Nakon sirene kojom se svake godine u veleposlanstvima Turkiye diljem svijeta obilježava godišnjica Ataturkove smrti i intoniranja turske himne, okupljenima se obratio veleposlanik Republike Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Veleposlanik Kiran je obraćanju naveo ključne podatke iz povijesti osnivanja Republike Turkiye te značaj Mustafe Kemala Ataturka kao velikog vojskovođe, ujedinitelja i reformatora turskog društva.

“Uz sjećanje na Mustafu Kemala Ataturka, možemo se okrenuti našoj budućnosti”, poručio je veleposlanik Kiran.

Uz visoke uzvanike, djelatnike Veleposlanstva i turske državljane koji žive u Hrvatskoj, na obilježavanju godišnjice okupio se i značajan broj studenata turkologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon svečane komemoracije, veleposlanik Kiran sa suradnicima posjetio je knjižnicu Filozofskog fakulteta, posebno odjel posvećen knjigama o Mustafi Kemalu Ataturku, nakon čega je uslijedilo i prigodno predavanje.

TRT Balkan / agencije