Nadbiskup Vukšić kazao je u propovjedi kako svećenici imaju poslanje poticati ljude da postanu boljima i sačuvaju se od moralnoga kvarenja čime ujedno štite svijet od moralnoga raspada.     Foto: Fena

Novi banjalučki biskup don Željko Majić zaređen je u subotu na liturgijskom slavlju u Banjoj Luci u katedrali Svetog Bonaventure.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika te biskupa i političara iz BiH i Hrvatske, među kojima i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, zaredio je vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić na temelju naloga pape Franje u kojemu stoji kako se Majić "odlikuje vještinom upravljanja poslovima te se čini prikladnim upravljati zajednicom".

Nadbiskup Vukšić kazao je u propovjedi kako svećenici imaju poslanje poticati ljude da postanu boljima i sačuvaju se od moralnoga kvarenja čime ujedno štite svijet od moralnoga raspada.

Sinoć je u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci upriličena svečana akademija u čast dosadašnjeg biskupa banjalučkog mons. Franje Komarice.

Na kraju akademije mons. Franjo Komarica uputio je zahvalnu riječ napominjući da sve "prolazi i proći će: radosti i žalosti, brige, uspjesi i neuspjesi" te da "sve što je jednom započelo, mora jednom i dovršiti". Zahvalio je svim svojim prijateljima i saradnicima.

Papa Ivan Pavao II imenovao je Franju Komaricu 28. oktobra 1985. godine pomoćnim biskupom banjalučkim, kao najmlađeg biskupa u Jugoslaviji. Za banjalučkog biskupa imenovan je 15. maja 1989. godine. Od 2002. do 2005. godine bio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije