"Srbija ne bježi od svojih obaveza, ali mi i EU smo rekli kakav je hodogram. Taj prijedlog, uprkos tome što on nije nimalo lak, mi smo prihvatili, a Kurti je to odbio", poručio je Vučić.      Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da su razgovori s premijerom Kosova i evropskim zvaničnicima neuspješno završeni.

“Razgovori su neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje predloge. Na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisne predloge EU-a. Kurti nije želeo i sastanak je okončan”, rekao je poslije sastanka Vučić.

Dodao je da kosovski premijer izbjegava formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Srbija ne beži od svojih obaveza, ali mi i EU smo rekli kakav je hodogram. Taj predlog, uprkos tome što on nije nimalo lak, mi smo prihvatili, a Kurti je to odbio", poručio je Vučić.

Pojasnio je da se evropski prijedlog odnosi prije svega na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, što, kako tvrdi srbijanski predsjednik, kosovska strana odbija.

"Ne verujem da je ovo kraj svijeta. Čuće se odgovor ko je zaslužan, odgovoran. To je nešto što mora da se dogodi. Za nas je važno da moramo nastaviti razgovarati", poručio je Vučić.

Poslije odvojenih sastanaka, u Briselu je u četvrtak održan trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija s predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku, koji je trajao oko dva sata bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Albin Kurti, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

O detaljima sa sastanka novinarima će se obratiti šef evropske diplomatije Borrell.

On je tokom sastanka poručio da je vrijeme da se Sporazum o putu normalizacije odnosa počne ozbiljno primjenjivati i da će danas biti jasno da li su strane spremne preuzeti odgovornost.

Posljednji sastanak održan je 22. juna ove godine, zbog rastućih tenzija na sjeveru Kosova, ali tom prilikom su održani samo odvojeni susreti predstavnika Beograda i Prištine sa briselskim domaćinima.

TRT Balkan / agencije