Vučić je ocenio da je Srbija još jednom postala kolateralna šteta "sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti".     Foto; AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su mu u petak izaslanici najmoćnijih evropskih zemalja, Nemačke i Francuske, Jens Pletner i Emanuel Bon i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država i Turkiye, rekli da u uslovima rata u Evropi nisu potrebni novi sukobi i da treba doći do rešenja kosovskog problema što je moguće brže.

Vučić je tokom obraćanja naciji nakon sednice srbijanskog Saveta za nacionalnu bezbednost koja je održana jutros istakao da je Srbija od najmoćnijih evropskih zemalja dobila predlog "potpuno nove armature" razgovora i pregovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog i konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa Kosovom.

Naveo je da bi suštinski sporazum Beograda i Prištine u skladu sa interesima zapadnih zemalja značio "priznanje svega onoga što oni misle da je realnost", ali je ponovio da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost.


Srbijanski predsednik je naglasio da velike zapadne sile i Turkiye žele rešavanje problema na Kosovu jer je u Evropi rat, jer Evropa mora da se brani i da bi u skladu sa potencijalnim dogovorom Beograda i Prištine evropskim zemljama bilo mnogo lakše da pruže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu jasan odgovor po pitanju pravnog presedana i davanja nezavisnosti Kosova.

Vučić je objasnio da bi zapadne zemlje u slučaju dogovora Beograda i Prištine ukazale Putinu da je taj dogovor postignut i da bi Krim mogao da dobije nezavisnost ukoliko Krim i Ukrajina postignu dogovor, a da bez tog dogovora nema ni nezavisnosti Krima.
Vučić je ocenio da je Srbija još jednom postala kolateralna šteta "sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti".

Naveo je da su mu Pletner, Bon i Lajčak ukazali da je Putin "podigao zavesu" i da je sada ostavljeno svima da se opredele na kojoj će strani te zavese ostati.

Vučić je rekao da je izaslanike upozorio da na severu Kosova "niču nelegalne baze" specijalnih jedinica Kosovske policije i ocenio da "divljašto i banditizam kosovskih vlasti nemaju kraja i ne postoji pravna norma koju nisu pogazili".

Dodao je da će SAD za odbranu od ruske agresije uputiti novu tranšu vojne pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Kosovu i upitao šta će Amerikanci i zemlje u okruženju tražiti od Srbije jer na spisku vojne pomoći nema samo Srbije.


TRT Balkan / agencije