Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom EU za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.     Foto: AA

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić nije danas želeo da govori o evropskom predlogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine o kome je u ponedeljak u Briselu razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je naglasio da će verečes govoriti "o svim teorijama zavere" i da će "svim neodgovornim ljudima sve objasniti".

Vučić je nakon potpisivanja prve tranše investicionog granta za deonicu pruge Beograd - Niš, u okviru finansijskog paketa EU za železnički Koridor 1 na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem rekao da će večeras govoriti o svim "neistinama i manipulacijama", ali i o budućnosti Srbije "što je mnogo važnije".

"Od obojice naših evropskih sagovornika sam dobio priznanje za vrlo konzistentnu i konstantnu politiku i stavove koje sam iznosio", rekao je Vučić.

Govoreći o potpisanom grantu Vučić je naveo da će projekat brze železnice od Beograda do Niša koštati 2,77 milijardi evra i da će Evropska unija za taj posao pokloniti Srbiji 610 miliona evra.

Ukazao je da mnogo mora da se ulaže u centralnu i južnu Srbiju i naglasio je da je cilj da se Niš poveže ne samo sa Beogradom nego i sa Solunom, Atinom i Istanbulom.

Pojasnio je da će Srbija iz svog budžeta uložiti 525 miliona evra, a da će se ostatak finansirati iz kredita Evropske investicione banke vrednog 1,5 milijardi i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od 1,1 milijardi evra i to pod najpovoljnijim mogućim uslovima.

Vučić je rekao da će se, kada radovi budu završeni 2027. godine, od Niša do Beograda vozom putovati 40 minuta.

Ukazao je da se danas na toj deonici putuje šest sati, a da se vozom od Beograda do Niša pre 1884. godine, kada je pruga izgrađena, putovalo sedam sati i 58 minuta, ocenivši da se ništa nije promenilo za 130 godina.

"Sada menjamo Srbiju uz pomoć i podršku EU jer mi ne bismo mogli da nađemo novac za taj projekat, i to ljudi u Srbiji treba da znaju", istakao je Vučić.

Varhelji je rekao da je pruga Beograd - Niš od velike regionalne važnosti jer će to biti "kičma glavne trgovinske rute" koja će Srbiju povezati ne samo sa severom nego i sa Crnom Gorom, Bugarskom, Severnom Makedonijom i Grčkom.

Dodao je da će doneti lokalni privredni rast i nova radna mesta i naglasio da je takva infrastruktura potrebna svakom investitoru.

Varhelji je rekao da će specijalni izaslanik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Lajčak uskoro doći u glavni grad Srbije i da će odgovarati na pitanja koja se tiču dijaloga Beograda i Prištine.

TRT Balkan / agencije