Von der Leyen je također rekla da Sjeverna Makedonija ima odličnu reformsku agendu, ističući zajednička ulaganja u obnovljive izvore energije.           Foto: AA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je u četvrtak u Skoplju o putu Sjeverne Makedonije prema Evropskoj uniji.

Leyen je tokom sastanka s premijerom Hristijanom Mickoskijem izrazila uvjerenje da se prepreke na putu članstva Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji (EU) mogu savladati.

"Imamo jasan cilj da klastere otvorimo što je prije moguće. Uvjerena sam da možemo savladati prepreke", naglasila je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mickoskim.

Von der Leyen je također rekla da Sjeverna Makedonija ima odličnu reformsku agendu, ističući zajednička ulaganja u obnovljive izvore energije.

Predsjednica EK-a je govorila i o ustavnim promjenama koje su trenutno neophodne za članstvo Sjeverne Makedonije u EU-u.

"U interesu je Sjeverne Makedonije da bude uspješna (s ustavnim promjenama). Za mene je važno da gledam u budućnost, a ne u prošlost", naglasila je.

Makedonski premijer Mickoski je rekao kako očekuje da će EU priznati napredak njegove zemlje na evropskom putu.

"Naš sastanak je bio od izuzetnog značaja za budućnost i dalju dinamizaciju evropskih integracija, koje su prioritet i glavni strateški cilj za čitav region Zapadnog Balkana. Kao vlada ostajemo snažno posvećeni putu ka punopravnom članstvu u EU-u. Cilj je jasan, želimo da budemo dio evropske porodice koja dijeli iste vrijednosti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava", rekao je Mickoski i dodao da su svjesni značajnih izazova.

Nakon sastanka s premijerom Mickoskim, planiran je i razgovor s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom-Davkovom. U toku dana šefica EK-a će otputovati u posjetu BiH.

TRT Balkan / agencije