Ona dodaje da nije učinila ništa spektakularno i da je samo željela da postupi u skladu s onim što je vjera naučila.                    Foto: AA

Volonterka humanitarne organizacije Otvorena ruka iz Novog Pazara Sajma Zahirović (17), tokom pakovanja prikupljene pomoći za narod Turkiye i Sirije, među doniranim stvarima pronašla je 420 eura i 1.350 dinara (11 eura). Ona je odmah pozvala rukovodioca ove organizacije i predala mu novac.

Sajma danima volontira u Prihvatnom centru za pomoć Turkiye i Siriji u Novom Pazaru. Kroz njene ruke prošlo je na stotine paketa humanitarne pomoći. Tokom posla, ona je u jaknama i prslucima pronašla novac, u eurima i dinarima.

S obzirom na to da se u ovom Prihvatnom centru svi donirani paketi registruju, organizatori humanitarne akcije su odmah utvrdili ko je vlasnik donirane odjeće u kojoj je bio novac.

"Nadležni su odmah utvrdili čiji je novac, jer su znali ko je donirao taj paket. Pozvali su tog donatora, koji se veoma iznenadio. On nije želeo da uzme novac već ga je donirao narodu Turkiye i Sirije", kaže volonterka Sajma Zahirović u razgovoru za Anadoliju.

Ona dodaje da nije učinila ništa spektakularno i da je samo željela da postupi u skladu s onim što je vjera naučila.

"Pa, učinila sam samo ono što me je porodica naučila, ono na šta me vera obavezuje. Baš mi je drago zbog ovog događaja", rekla je Sajma.

Vlasnik ove donacije nije želio da objavljujemo njegovo ime. Za Anadoliju je rekao da je na taj novac, koji je bio u jakni i prsluku, zaboravio i da nije želio da ga uzme kada su ga pozvali iz Otvorene ruke.

Sajma je jedan od 150 volontera u Prihvatnom centru za pomoć Turkiye i Siriji u Novom Pazaru. Oni od ujutro, pa sve do kasno uveče svakoga dana prikupljaju, slažu, pakuju i utovaraju humanitarne pakete.

Sajmin amidža, novopazarski privrednik Enes Zahirović, već nedjelju dana boravi u Turkiye gde svojim kamionom besplatno transportuje humanitarnu pomoć za ugrožena područja. On je mještanima Osmaniye donirao 29 velikih paleta flaširane vode.

TRT Balkan / agencije