Schmidt kaže da su te izmjene važne na evropskom putu Bosne i Hercegovine.     Foto: FENA

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je u utorak tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera, identifikacije birača i videonadzora.

"Birači ne mogu čekati da vide hoće li doći do dogovora stranaka 10 ili 15 godina. Ja bih bio sretniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmjena zakona direktno od strane odgovornih stranaka odnosno vlasti i parlamenta. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan. Izmjene mogu biti predmet novih izmjena u Parlamentu", kazao je Schmidt u obraćanju javnosti.

Istakao je da će njegova pozicija biti stvar prošlosti jednog dana kada Bosna i Hercegovina bude dio Evropske unije (EU).

"Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane Bosne i Hercegovine“, rekao je Schmidt.

Naglasio je da je najvažnije da građani BiH izađu na izbore i glasaju, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Ne obraćam se strankama i političarima, već građanima i biračima ove zemlje. Želim podvući da se ovdje obraćam građanima BiH, ljudima u oba entiteta i Distriktu Brčko. Ovdje nema diskriminacije i neće biti moguća dok sam ja ovdje. Obraćam se građanima BiH, ja sam garant postojanja i RS-a i FBiH i to je moja dužnost u skladu s Dejtonskim sporazumom. Ko treba da izađe i glasa za Parlament? To su svi građani ove države, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost“, kazao je Schmidt.

Izjavio je da izmjene stupaju na snagu objavom na stranici OHR-a.

"Mislim da bi se neki mogli žaliti, ko ne želi prihvatiti temelje. Listići će biti skenirani i prebrojani, time će se onemogućiti bilo kakva promjena listića ili da izađu iz kutije sa drugačijim rezultatom", kazao je Schmidt i dodao:

"Radi se o jasnim međunarodnim smjernicama i mislim da bi trebalo biti dovoljno mogućnosti za odgovorne domaće organe da se uključe u ovo i da se postigne odgovarajući balans u interesu birača."

Kako je kazao, građani BiH imaju pravo da njihov glas bude pravilno prebrojan.

"Izbori se održavaju u interesu naroda. Moramo voditi računa o tome da budu organizovani na pravi način i provedeni kako treba. Građani moraju biti sigurni da političari moraju donositi važne odluke. Oni su izabrani od strane birača i moramo da se postaramo da se glas koji birači daju ispravno prebroji", rekao je Schmidt.

TRT Balkan / agencije