Tokom protesta prikupljana su i sredstva za pomoć palestinskom narodu. / Photo: AA

Više stotina građana Zenice okupilo se u nedjelju na ulicama tog grada na mirnoj šetnji podrške palestinskom narodu u Gazi, koji je od 7. oktobra izložen brutalnom bombardovanju izraelske vojske.

Na poziv lokalnog Udruženja građana „HU-Hedija“ građani Zenice okupili su se na Trgu Alije Izetbegovića, nakon čega su učestvovali u mirnoj šetnji ulicama Zenice.

Tokom šetnje učesnici su nosili transparente „Dobro došli u svijet koji nije spriječio još jedan genocid“, „Ne može se praviti sveta zemlja na masovnim grobnicama djece“, „Slobodna Palestina, zaustavite genocid“. Osim toga, učesnici su nosili i zastave Palestine te uzvikivali parole podrške palestinskom narodu.

Građani Zenice okupili su se na Trgu Alije Izetbegovića, nakon čega su učestvovali u mirnoj šetnji gradskim ulicama.     Foto: AA

Tokom protesta prikupljana su i sredstva za pomoć palestinskom narodu.

Mirnoj šetnji prisustvovao je i federalni ministar policije Ramo Isak.

„Ovdje sam danas kao građanin Zenice, kao čovjek koji je preživio ono što se dogodilo u BiH, a svi znamo šta se dogodilo 90-ih godina. Isto to se danas, a možda i gore, dešava u Gazi. Tako da sam ovdje danas da podržim naš narod Gaze. Moramo svi ustati, pozvati čitav svijet da uloži napore kako bi se ono što se trenutno dešava u Gazi odmah zaustavilo i da narod u Gazi normalno živi“, zaključio je Isak.

Imran Alihodžić, ispred Udruženja "HU-Hedija", rekao je novinaru Anadolu kako su današnju mirnu šetnju organizirali kako bi podržali palestinski narod.

„Ovdje smo danas kako bi pomogli narodu kojem je pomoć i više nego potrebna. Tim povodom danas ovdje skupljamo sredstva za narod Palestine“, rekao je Alihodžić, navodeći kako su sretni zbog velikog broja građana.

TRT Balkan / agencije