Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o načinu korištenja grantova iz proračuna Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za razdoblje 2024. - 2026. godina.         Foto: AA

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 60. sjednici izrazilo je duboku solidarnost sa stanovništvom pogođenim poplavama u europskim zemljama.

Vijeće ministara je navelo da s pažnjom prati razvoj situacije te je, sukladno svojim mogućnostima, spremno pružiti potporu ugroženim područjima.

Na sjednici je na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donesena na Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o naknadi za korištenje radiofrekventnog spektra u Bosni i Hercegovini. Izmijenjenom odlukom predviđa se oslobađanje od obveze plaćanja naknade za određene korisnike za potrebe znanstveno-istraživačkih ustanova i za korisnike radiofrekventnog spektra u trajanju od osam dana za koje dozvolu izdaje Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o načinu korištenja grantova iz proračuna Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za razdoblje 2024. - 2026. godina. Odlukom se utvrđuje način korištenja grantova koji nisu unaprijed određeni posebnom odlukom Vijeća ministara BiH u skladu s važećim propisima na trogodišnjoj razini.

Također je na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa donijeta Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2025. godine. Odlukom je obuhvaćeno 69 tarifnih oznaka, među kojima je 61 sadržana u odluci za prethodnu godinu, dok je osam novih.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota od 50.000 tona u 2024. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafiniranje, u cilju zaštite prehrambene industrije u BiH. Osim jačanja jedine domaće šećerane koja se nalazi u Brčko distriktu BiH, na ovaj način se štite i domaće kompanije koje u prehrambenoj industriji koriste šećer kao ulaznu sirovinu.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova utvrđen je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) koji će uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je također Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o financiranju za program suradnje "(Interreg VI-C) URBACT IV“ za razdoblje 2021 - 2027. godine između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, i Republike Francuske, koju predstavlja Nacionalna agencija za teritorijalnu koheziju (ANCT).

Također, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske o obrambenoj suradnji.

Na sjednici je usvojeno Izvješće o izvršenju Proračuna institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za razdoblje I. – VI. 2024. godine, koje će biti dostavljeno Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH. Izvješće će biti objavljeno na web-stranicama Ministarstva financija i trezora i Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće pričuve proračuna za razdoblje I. – VI. 2024. godine, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, usvojilo je Godišnje izvješće o realizaciji Strategije unapređenja upravljanja javnim financijama u institucijama Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, s godišnjim Akcijskim planom za 2024. godinu. Konstatiran je napredak u realizaciji Strategije unapređenja upravljanja javnim financijama u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

Također je usvojena Informacija Direkcije za europske integracije BiH o održanom sedmom sastanku Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Europske unije i Bosne i Hercegovine 21. marta 2024. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije BiH o rezultatima istraživanja javnog mnijenja "Stavovi građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u Europsku uniju" provedenog u junu 2024. godine. Prema rezultatima ovog istraživanja, u slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u EU 71,2 posto ispitanika u BiH bi glasalo za ulazak u EU, što je za 2,1 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o postupku izrade Nacrta strategije (Strateškog okvira) za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini i Akcijskog plana u sklopu Radne skupine u skladu sa zaključcima 6. sjednice Vijeća ministara BiH, koju je sačinilo Ministarstvo pravde.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o državnoj pomoći u Bosni i Hercegovini u 2023. godini iz kojeg je vidljivo da je ukupna državna pomoć povećana u odnosu na prethodne godine. Prema Izvješću, ukupno evidentirana državna pomoć u Bosni i Hercegovini u 2023. godini iznosi 584.637.488,00 KM ili 298.920.401,05 eura, što je povećanje od 103.881.716,00 KM, odnosno 21,60 posto u odnosu na 2022. godinu, te povećanje od 143.107.836, 84 KM, odnosno 32,40 posto u odnosu na 2021. godinu.

TRT Balkan / agencije