Podsjetili su kako je organiziranje obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske, Ustavni sud Bosne i Hercegovine više puta proglasio neustavnim i diskriminatornim.           Foto: Reuters

Vlada Velike Britanije odlučila je uvesti sankcije firmi iz Bosne i Hercegovine zbog, kako je navedeno, podrivanja Ustava BiH.

"Danas je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva primijenila režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu na bosanskohercegovačku firmu koja je uključena u podrivanje Ustava ove zemlje", izjavio je na društvenoj mreži X ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.

U saopćenju navodi se uz ostalo kako je riječ o marketinškoj agenciji koja je "značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara".

"Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah. Režim sankcija Velike Britanije omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. Velika Britanija nije olako donijela ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je osiguran Dejtonskim mirovnim sporazumom“, naveo je ambasador Reilly.

Velika Britanija prema Regulativi iz 2020. godine donosi sankcije onima koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine; podrivaju ili prijete miru, stabilnosti ili sigurnosti zemlje; opstruiraju implementaciju Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP ili Dejtonskog mirovnog sporazuma) ili izvršavaju bilo koju drugu radnju, politiku ili aktivnost koja podriva GFAP.

U današnjem saopćenju objavljenom na web-stranici Vlade VB (www.gov.uk) navodi se da pomenuta odluka uključuje zamrzavanje sredstava i sprečava pomenutu firmu da posluje s kompanijama iz Velike Britanije. Dodaje se da se ovom odlukom izražava "čvrsta posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva zaštiti stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Podsjetili su kako je organiziranje obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske, Ustavni sud Bosne i Hercegovine više puta proglasio neustavnim i diskriminatornim.

"Naša današnja akcija treba da posluži kao upozorenje drugima, bilo političarima ili biznisima, koji žele da destabilizuju zemlju. VB će nastaviti podržavati i štititi mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i široj regiji Zapadnog Balkana", izjavio je ovim povodom britanski ministar za Evropu Leo Docherty, navodi se u saopćenju.

TRT Balkan / agencije