Na području Kantona Sarajevo u toku noći bilo je pojedinačnih prijava poplavljenih objekata, uglavnom podrumskih prostorija u kućama koje se nalaze u blizini rijeka, na raznim lokalitetima.       Foto: AA

Smanjenje intenziteta padavina tokom protekle noći u većem dijelu Bosne i Hercegovine dovelo je do stagnacije većine vodostaja rijeka, a u porastu su rijeke Bosna, na području Sarajevskog polja, i rijeke Neretva i Trebižat, na jugu zemlje.

Prema posljednjem izvještaju Agencije za vodno područje rijeke Save, vodotoci na području rijeke Save, na slivu rijeke Une i rijeke Vrbas, su u stagnaciji, potvrđeno je za Anadoliju iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na slivu rijeke Bosne svi vodotoci su u stagnaciji osim na području Sarajevskog polja, gdje je na hidrološkoj stanici Reljevo zabilježen porast vodostaja.

U Hercegovini, gdje je od jučer na snazi crveni meteoalarm zbog obilnih padavina, došlo je do izlijevanja vode na području općine Konjic.

"Jutros su obavljeni razgovori s ljudima na terenu i dežurnim operaterom. Rijeka Neretva i Trebižat su u porastu. U općini Konjic je došlo do začepljenja šahtova zbog obilnih kišnih padavina što je dovodilo do prekida odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Glavatičevo - Konjic, koji je u jednom dijelu poplavljen. Na terenu se vrši čišćenje mulja, ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, uklanjanje svega što je voda nanijela. Nema povrijeđenih lica, niti veće materijalne štete", istakli su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na području Kantona Sarajevo u toku noći bilo je pojedinačnih prijava poplavljenih objekata, uglavnom podrumskih prostorija u kućama koje se nalaze u blizini rijeka, na raznim lokalitetima.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a jače padavine očekuju se na području Hercegovine i jugozapadne Bosne.

TRT Balkan / agencije