Uz sirene u Banjoj Luci obilježena 53. godišnjica razornog zemljotresa

Uz sirene u Banjoj Luci obilježena 53. godišnjica razornog zemljotresa

U zemljotresu koji se dogodio na današnji dan 1969. godine poginulo je 15, a povrijeđeno 1.117 osoba.
Zemljotres koji je pogodio Banju Luku prije 53 godine imao je magnitudu 6,6 jedinica Richterove skale.     Foto: Reuters

U Banjoj Luci se danas obilježavaju 53 godine od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio grad na Vrbasu.

U četvrtak, u 9:11 sati, oglasile su se sirene sistema za obavještavanje i uzbunjivanje kako bi građane podsjetile na razorni zemljotres.

Kako je najavljeno iz banjalučke Gradske uprave, povodom obilježavanja godišnjice i sjećanja na zemljotres, tokom dana će biti izvedena i metodsko-pokazna vježba u Tehničkoj školi o temi zemljotres i požar u školi. U vježbi će učestvovati predstavnici Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Banja Luka, "Doma zdravlja", Specijalističke ambulante "Firena", volonteri banjalučkog Crvenog krsta, zaposleni i učenici Tehničke škole, te pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zemljotres koji je pogodio Banju Luku prije 53 godine imao je magnitudu 6,6 jedinica Richterove skale, s epicentrom na udaljenosti 10 kilometara sjeverozapadno od grada, a prethodila su mu dva zemljotresa 26. oktobra 1969. godine u 15:36 minuta jačine 5,6 jedinica Richterove skale i 27. oktobra 1969. godine u 2:55 minuta, s magnitudom 4,8 jedinica Richterove skale.

Najveća razaranja su pretrpjele tadašnje opštine Banja Luka, Čelinac i Laktaši. Najteže posljedice po stanovništvo zemljotres je imao na banjalučkom području, gdje je poginulo 15, a povrijeđeno 1.117 osoba. Srušeno je 86.000 stanova, 260 škola, na stotine kulturnih, zdravstvenih i drugih objekata.

TRT Balkan / agencije