Kuće su dio većeg kompleksa i izgrađene su uz podršku turskih općina Selcuklu i Karatay. Foto: AA

U Potočarima su otvorene dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice koje su svoje porodice izgubile u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. Kuće su dio većeg kompleksa i izgrađene su uz podršku turskih općina Selcuklu i Karatay, u saradnji s Međunarodnim fondom solidarnosti Emmaus.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora udruženja MFS Emmaus, rekao je kako turske institucije kontinuirano pomažu u mnogim projektima.

“Općine Selcuklu i Karatay su i ranije pomagale projekte udruženja u Potočarima, ali i realizaciju drugih u centralnom uredu u Doboj-Istoku. Ovdje se radi o kompleksu koji je namijenjen za majke Srebrenice i generalno Podrinja, koje će u njemu doživjeti duboku starost. Namijenjen je za njihovu njegu i brigu u onim danima kada ne bude imao ko da brine”, navodi Škrebo.

On se nada da će do kraja godine biti održano glavno otvorenje cjelokupnog kompleksa, kada će biti završeno opremanje i vanjsko uređenje centra.

”Što se tiče cijelog kompleksa, doma za majke Srebrenice, njegov kapacitet je po svjetskim standardima. Što se tiče ova dva objekta, radi se o dvije kuće koje su kapaciteta za po četiri majke koje imaju jedan zajednički prostor, dnevni boravak, kuhinju, ali imaju i svoje odvojene sobe“, rekao je Škrebo.

Pojasnio je kako je jedan dio centra urađen u sklopu staračkih domova, kao kolektivni smještaj, ali su unutar objekta željeli zadržati osjećaj komšiluka i porodičnog doma, pa je dio objekata građen u obliku kuća.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali načelnik općine Selcuklu Ahmet Pekyatirmaci, načelnik općine Karatay Hasan Kilca i načelnik općine Meran Mustafa Kavus, koji su imali priliku razgovarati s prisutnim majkama. Pekyatirmaci je podsjetio na dugogodišnje historijske odnose i kazao kako se oni ovdje ne osjećaju kao gosti ni stranci.

”Mi smo uz vas i uvijek ćemo biti i nećemo dopustiti da se zaboravi šta se desilo“, rekao je Pekyatirmaci koji je podsjetio i na patnje kroz koje je stanovništvo prošlo.

Načelnik općine Karatay Hasan Kilca rekao je kako se ovdje osjećaju kao kod kuće te se zahvalio na iskazanom gostoprimstvu. Podsjetio je da su majke prethodno boravile u Konyi.
“Posjetili smo majke i vidjeli smo kuće čija je gradnja bila u toku. Tada smo obećali da će općina Karatay finansirati gradnju jedne kuće. Drago nam je što smo uspjeli održati riječ“, rekao je Kilca.

Programu su prisustvovali i predstavnici turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Instituta “Yunus Emre” i ambasade Turkiye u BiH. Zastupnik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye (TBMM) Ahmet Sorgun kazao je kako on, kada se god govori o Bosni i Hercegovini ili dođe u posjetu, istovremeno osjeća i radost i tugu.

”Dobro se sjećamo onoga što je Sarajevo preživjelo i to smo svi, djeca i odrasli, u Konyi osjećali. Nastojali smo pomoći koliko smo mogli. Ali, šta god smo učinili, ne možemo reći da je bilo dovoljno jer ste vi zbog svoje vjere to platili životima“, rekao je Sorgun.

Nakon obraćanja i razgovora s majkama, održana je svečana primopredaja završenih kuća.

TRT Balkan / agencije