Iz Brisela je navedeno da će na sastanku biti reči o Predlogu EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.      Foto: Reuters

Premijer Kosova Albin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emmanuela Macrona, nemačkog kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Giorgie Meloni povodom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sutra u Briselu i evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, oni su u pismu pozdravili javne izjave premijera Kurtija da je spreman da prihvatiti evropski predlog za "osnovni sporazum".

“Smatramo da je sada hitno utvrditi put napred u cilju zaključivanja ovog sporazuma i obezbeđivanja njegove implementacije na osnovu teksta na koji ste se dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara. Evropski savet je izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvao i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uslova sprovode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom”, piše u pismu.

Dodaje se da koraci za implementaciju koja predstoji treba da odražavaju ovaj politički pristup, obezbeđujući da se i "osnovni sporazum" i preostale obaveze iz dijaloga na adekvatan način rešavaju bez odlaganja.

“Radujemo se što će se i o jednom i drugom razgovarati tokom sledećeg sastanka dijaloga na visokom nivou u Briselu 27. februara 2023.”, navode lideri tri vodeće zemlje EU.

Ističući da računaju na Kurtijevo rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primeni ovog sporazuma, predsednik Macron, kancelar Scholz i premijerka Meloni izrazili su uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana Republike Kosovo, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive zemlje.

Sa premijerom Kurtijem je uoči dijaloga u Briselu razgovarao telefonom i specijalni savetnik State departmenta SAD-a Derek Chollet, koji je rekao da SAD podržavaju konstruktivan sastanak koji potvrđuje privrženost obe strane predlogu EU.

Istakao je i da je sada vreme da se razgovara i o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

„Rekao sam mu da je sada vreme da se razgovara o Zajednici opština sa srpskom većinom. I Kosovo i Srbija moraju da sprovode sporazume koje su već potpisali kroz proces dijaloga, uključujući napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je Chollet.

Premijer Kurti i predsednik Vučić sastaće se u ponedeljak, 27. februara, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella u okviru dijaloga Prištine i Beograda u Briselu.

Iz Brisela je navedeno da će na sastanku biti reči o Predlogu EU o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Borrell i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak prvo će se odvojeno sastati sa liderima, a zatim će biti održan zajednički trilateralni sastanak.

Premijer Kosova Albin Kurti nedavno je izjavio da je Vlada Kosova prihvatila taj evropski predlog, kao dobru osnovu za dalje pregovore sa Srbijom.

Na osnovu nekih delova tog plana koji su procurili u javnost, Srbija ne bi morala zvanično da prizna nezavisnost Kosova, ali bi prihvatanjem tog dogovora de fakto priznala Kosovo.

TRT Balkan / agencije