Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiju rekla je da su deca kategorija koja je najizloženija riziku od trgovine ljudima, nasilja, eksploatacije, siromaštva, neobrazovanosti i drugih pojavama koje ugrožavaju njihov život i zdravlje.         Foto: AA

U osam opština na Kosovu identifikovano je 130 dece koja su na ulici, navodi se u izveštaju „Deca na ulici“, koji je danas objavila kancelarija UNICEF-a na Kosovu.

Izveštaj konstatuje da su deca ulici uzrasta od 6 do 17 godina i u 80 posto slučajeva pripadaju romskoj, aškalijskoj i egipćanskoj zajednici.

Šefica kancelarije UNICEF-a na Kosovu Nona Ziherman rekla je da 95 odsto njih vidi siromaštvo kao glavni uzrok izlaska na ulice. Kako je kazala, decu uglavnom porodica tera da izađu na ulicu, uprkos opasnostima. Istakla je da samo 1/4 te dece pohađa školu. Ziherman je kazala da se ta pojava može sprečili jačom intervencijom u porodici.

Ambasador Evropske unije na Kosovu Tomas Szunyog rekao je da deca na ulici predstavljaju zabrinutost koja se proteže na čitav zapadni Balkan, uključujući i Kosovo. On je rekao da EU želi da vidi jačanje zakonodavstva za zaštitu dece, kao i najbolju moguću primenu zakona koji su na snazi.

„Zakon o zaštiti dece, koji je usvojen 2019. godine, i dalje se suočava sa poteškoćama u primeni. Neophodan je još jedan broj zakona da bi se omogućila puna primena zakona”, rekao je Szunyog. Dodao je da je u tom kontekstu neophodna i finansijska podrška opština za pružanje socijalnih usluga.

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiju rekla je da su deca kategorija koja je najizloženija riziku od trgovine ljudima, nasilja, eksploatacije, siromaštva, neobrazovanosti i drugih pojavama koje ugrožavaju njihov život i zdravlje.

„Ministarstvo pravde smatram radi dobar posao od 2023. godine, gde je putem javnog poziva sa budžetom od 1,5 miliona evra podržalo 35 organizacija civilnog društva koje imaju mandat da pružaju socijalne i porodične usluge. Deo ove podrške bili su i programi koji pružaju socijalnu zaštitu i staranje, psiho-socijalne i obrazovne usluge za decu na ulici“, naglasila je Haxhiju.

Najveći broj dece na ulici je registrovan u Prištini, 39 dece, zatim u Uroševcu 20, Đakovici 20 dece i Prizrenu 18 dece. U vreme intervjua, 46 odsto dece je bilo sa roditeljemi/starateljima na ulici, manje od četvrtine je bilo sa braćom i sestrama, 17 odsto sa vršnjacima, a 11 odsto ih je bilo samo na ulici.

Više od polovine ili 58 odsto identifikovane dece sa ulice bili su dečaci, dok su 42 odsto bile devojčice.

TRT Balkan / agencije