BiH je usvojila Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021-2026.       Foto: AA

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnuala Ni Aolain predstavila je u petak u Sarajevu preliminarni izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini, navodeći da ta zemlja, kao postkonfliktno društvo, treba riješiti pitanja iz prošlosti kako bi spriječila terorizam i nasilni ekstremizam.

"Dugoročno održavanje mira u BiH je apsolutno neophodno i vezano je za izgradnju, održavanje mira, obezbjeđivanje pravde i prevencije te rješavanje konflikta. Izuzetno sam zabrinuta načinima na koji revizionizam, poricanje, polarizacija i institucionalni govor otvara prostor za porast nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu", rekla je Ni Aolain.

Kako je kazala, BiH se po globalnom indeksu borbe protiv terorizma nalazi nisko na ljestvici, ali je upozorila da je neophodno riješiti pitanja iz prošlosti kako bi se spriječio terorizam i nasilni ekstremizam.

"To znači da su poduzeti praktični koraci da se poduzmu sigurnosne mjere koje neće omogućiti ponovno pojavljivanje terorizma. Vlasti su usvojile strategiju za borbu protiv terorizma za period 2021-2026. Međutim, nisu se riješile neke stvari koje su naslijeđene iz prošlosti. Izgradnja i funkcionalnost institucija i neriješavanje odgovornosti iz prošlosti može proizvesti nasilje u budućnosti. To su stvari koje su neophodne kako bi se kreirali uslovi koji zapravo prouzrokuju nasilni ekstremizam", pojasnila je specijalna izvjestiteljica UN-a.

Ni Aolain boravi u višednevnoj posjeti BiH gdje se sastala sa predstavnicima državnih i entitetskih vlasti, te je posjetila zatvore kako bi razgovarala sa osumnjičenima ili osuđenima za aktivnosti povezane sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom.

"BiH mora da uloži napore i dobije podršku za uspostavu probacijskog sistema za osobe koje napuštaju zatvore. To nije samo neophodno za krivična djela i pitanja kojima se bavi moj mandat, a to su terorizam i nasilni ekstremizam, već je relevantno za sva krivična djela", rekla je Ni Aolain.

BiH je usvojila Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021-2026. i koristi savremene modele repatrijacije povratnika sa stranih ratišta i borbe protiv nasilnih i ekstremističkih pojava.

"BiH radi dobar posao na reintegraciji žena i djece koji su se vratili. Naročito smo vidjeli u centrima za socijalni rad, posao koji se tamo radi je dobro promišljen i fokusira se na najbolji interes djeteta. Vrlo je malo zemalja koji rade tako dobar posao. Tu BiH pokazuje kapacitet lidera", naglasila je Ni Aolain.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma upozorila je da se u Siriji i dalje nalazi značajan broj državljana BiH koji borave u kampovima, te je pozvala vlasti u BiH da ubrzaju povratak bh. državljana koji se nalaze u kampovima u toj zemlji, te da djeci koja su tamo što prije pruži medicinsku pomoć i omogući rehabilitaciju.

"Pozivam vlasti da vrate svoje državljane. Da optuže sve koje treba optužiti i pruže medicinsku pomoć i rehabilitaciju onima kojima je to potrebno. Svaki dan koji dijete provede u tim kampovima je nemoguć. Djeca nisu imala izbor da se tamo rode i borave. Što duže budemo čekali da ih vratimo biće teže za tu djecu", istakla je Ni Aoilain.

Na kraju je poručila da je određen broj državljana BiH otišao i na ratišta u Ukrajinu i da oni također moraju biti procesuirani po istim pravilima.



TRT Balkan / agencije