Komandant KFOR-a je jasno stavio do znanja da je uloga KFOR-a i dalje od suštinske važnosti za regionalnu stabilnost.    Foto: AA

Komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutas sastao se u petak sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, nakon nedavnih akcija Kosovske policije koje su rezultirale zatvaranjem šest jedinica Poštanske štedionice Srbije na severu Kosova, prenosi Anadolu.

General-major Ulutas je istakao da treba izbegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije i da treba sačuvati odgovarajuću koordinaciju među svim relevantnim zainteresovanim stranama, saopšteno je iz KFOR-a.

On je ponovio čvrstu posvećenost celokupnog osoblja KFOR-a da nastavi sa sprovođenjem dugogodišnjeg mandata misije Ujedinjenih nacija kako bi se obezbedilo sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i sloboda kretanja u svakom trenutku i nepristrasno.

Komandant KFOR-a je ponovio punu podršku NATO-a dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja, za dobrobit svih zajednica.

Komandant KFOR-a je jasno stavio do znanja da je uloga KFOR-a i dalje od suštinske važnosti za regionalnu stabilnost.

“Misija koju vodi NATO održava vidljiv i fleksibilan stav na terenu koji omogućava da efikasno odgovorimo na svaki relevantan razvoj bezbednosti. Kao odgovor na prošlogodišnje nasilje, napravili smo najveće pojačanje KFOR-a u poslednjoj deceniji, rasporedivši skoro 1.000 dodatnih vojnika”, kazao je Ulutas.

Dodao je da je KFOR-a na severu Kosova trostruko povećao broj patrola, uključujući i duž granične linije. On je podvukao da je „za kretanje napred ka trajnoj stabilnosti širom Kosova potrebno više od prisustva KFOR-a”.

Podsetio je i na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je u Prištini prošlog novembra kazao da stabilnost u regionu zavisi od toga da li sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja i od poštovanja postojećih obaveza.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno. KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (EULEX), sa kojima radi u bliskoj saradnji.

Trenutno je na Kosovu prisutno oko 4.500 vojnika iz 28 država članica NATO-a i partnerskih zemalja.

TRT Balkan / agencije