Inicijativa je podržana i od Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je dala pozitivno mišljenje na prijedlog izmjene Zakona o PDV-u, kojim je predviđeno da se PDV ne plaća pri kupovini prve nekretnine.     Foto: AA

U jesen 2023. godine ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić predložio je da sve punoljetne osobe budu oslobođene plaćanja PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine.

Tom prilikom je poručio: "Ova olakšica bi podrazumijevala da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana.“

Gotovo godinu poslije, ministar Amidžić je izjavio da je pokrenut proces da se na državnom nivou usvoji zakon o ukidanju PDV-a.

Ministar Amidžić je izjavio da je pokrenut proces da se na državnom nivou usvoji zakon o ukidanju PDV-a.      Foto: AA AA

Objasnio je da je ukidanje PDV-a na prvu nekretninu bitno, budući da zbog povećanih cijena stanogradnje građani teško dolaze do nekretnine, dodavši da će ovim zakonom biti obuhvaćene sve osobe koje žive u BiH.

"Nema podjela, ne važi samo za mlade bračne parove do 35 godina ili djecu poginulih boraca već važi za sve koji žive u BiH, imaju državljanstvo BiH i nemaju riješeno stambeno pitanje."

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić-Abazović precizirala je da će građani ubuduće na svakih 100.000 KM za prvu nekretninu štedjeti 17.000 KM, „što će značajno umanjiti teret te kupovine“.

Ova inicijativa je podržana i od Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) koja je dala pozitivno mišljenje na prijedlog izmjene Zakona o PDV-u, kojim je predviđeno da se PDV ne plaća pri kupovini prve nekretnine.

Kako pišu Nezavisne novine, direktor UIO BiH Zoran Tegeltija kazao je da se do kraja ove godine očekuje tekst tog zakona, te da bi se već naredne godine ovaj zakon mogao početi i primjenjivati.

TRT Balkan