Ponovio je podršku politici mira, razvoja i pravde koju vodi ova politika i Erdogan.     Foto: AA

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da je cilj posjete delegacije Bošnjaka Turkiye bio da građanima te zemlje porijeklom iz Sandžaka ukažu da će rezultati izbora u Turkiye u mnogome određivati kvalitet života građana na Balkanu.

“Cilj naše posjete Republici Turskoj jeste da kažemo građanima porijeklom iz Sandžaka da će rezultati ovih izbora za predsjednika Republike Turske u mnogome određivati kvalitet našeg života na Balkanu. Pobjeda Recepa Tayyipa Erdogana na čelu ove moderne, ekonomski i razvijene Republike Turske znači stabilan, siguran Balkan i dobru saradnju sa Republikom Turskom. Mi ovdje nemamo mogućnost da glasamo, ali smo posjetili naše ljude porijeklom iz Sandžaka da njima kažemo šta za nas znači pobjeda AK Partije i Recepa Tayyipa Erdogana”, rekao je Ugljanin za Anadoliju sumirajući rezultate višednevne posjete Turkiye.

Ponovio je podršku politici mira, razvoja i pravde koju vodi ova politika i Erdogan.

“Hoćemo da kažemo čitavom svijetu da je to sposoban čovjek da čuva identitet i dostojanstvo turskog naroda i države i svih muslimana svijeta”, naglasio je Ugljanin.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin je kao zvaničnik i član delegacije koja je također, na poziv AK Partije boravila u Turkiye, izjavio da je cilj bio podrška politici koju vodi Recep Tayyip Erdogan.

“Podrška politici mira i stabilnosti i podrška uspostavljanju veza koje je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uspostavio sa svim zemljama na Balkanu. Dobrih i stabilnih odnosa i stabilnih veza jer jaka Turska, na ovom kursu na kojem trenutno ide, znači jak i stabilan Balkan. Stabilna Turska znači stabilan Balkan i region”, kazao je Baćićanin, dodavši da pobjeda AK Partije i Erdogana u ovom trenutku označava stabilnost Balkana i pobjedu svih naroda koji traže svoja prava:

“Oči tih naroda, tih ljudi trenutno su uperene prema predsjedniku Republike Turske i pomno prate izbore koji će se 14. maja održati u Republici Turskoj.”

Zvaničnik BNV-a je predočio da su tokom boravka u Turkiye obišli više udruženje građana porijeklom iz Sandžaka i njihovih sportskih klubova, ali imali i susrete sa turskim ministrom unutrašnjih poslova Suleymanom Soyluom, ministrom okoliša i urbanizma Muratom Kurumom i zajedno sa svim balkanskim delegacijama učestvovali na susretu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafom Sentopom.

TRT Balkan / agencije