Nakon Olimpijade u Sarajevu, kao takmičar je 1992. godine učestvovao na Olimpijskim igrama u Albertvilleu, a kao trener na još četiri olimpijade.          Foto: AA

Tomislav Lopatić (61) imao je čast da kao takmičar nastupi na Olimpijskim igrama 1984. u Sarajevu. Bio je dio biatlon tima koji je predstavljao Jugoslaviju.

Na današnji dan prije 40 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otvorene su 14. zimske olimpijske igre. Sarajevo je od 8. do 14. februara 1984. godine bilo centar svijeta, a cijela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade.

Lopatić se za Anadolu prisjetio tog vremena i atmosfere koja je tada vladala u Sarajevu.

"Prošlo je mnogo vremena od tada, ali učešće na tim Olimpijskim igrama je bilo nešto posebno. Kao mladom čovjeku, sam plasman u reprezentaciju Jugoslavije bio je veliki uspjeh. Sam ambijent koji je vladao tada u Sarajevu, bio je nešto što se više nije ponovilo na drugim olimpijskim igrama na kojima sam bio", ispričao je Lopatić.

Nakon Olimpijade u Sarajevu, kao takmičar je 1992. godine učestvovao na Olimpijskim igrama u Albertvilleu, a kao trener na još četiri olimpijade.

"Sarajevo se vjerovatno pamti po tom duhu kojeg druge olimpijske igre nisu imale, a i po samoj organizaciji, koja je u to vrijeme, prije 40 godina, bila fantastična", rekao je Lopatić.

Prisjetio se i nekih trenutaka koji su mu ostali duboko urezani u sjećanje i koji su posebni za njega.

"Ulazak na stadion Koševo je bio impresivan, bio je nešto što se pamti. Još uvijek ga pamtimo. Sve što je bilo tada, ta priprema i koreografija koja je bila na Koševu, nije se puno razlikovala u nekim drugim, da kažem modernim olimpijskim igrama. Međutim, pamti se i kompletan duh čitave ove regije koji je vladao tokom Olimpijskih igara", kazao je Lopatić.

Nažalost, smatra, da se Olimpijske igre nisu iskoristile onako kako su trebale.

"Ja sam u biatlonu, jednoj sportskoj disciplini, koja je održala neki kontinuitet. Mislim da moramo još puno raditi. Imamo terene, moramo raditi na ljudskim resursima koji će nam obezbijediti dovođenje velikih događaja. Sve ove planine bi morale imati jedan zimski malo veći događaj kako bi krenuli ka tom cilju - ponovnom organizovanju možda olimpijskih igara", rekao je Lopatić.

Dodao je da su Olimpijske igre u Sarajevu ostale svima u lijepom sjećanju i da su putujući po svijetu uvijek slušali samo pozitivne komentare.

Sarajevske igre su po mnogo čemu tada bile rekordne. To su bile prve igre na kojima nije bilo bojkota Sjevernoatlantskog niti Varšavskog pakta, a bile su rekordne po broju zemalja učesnika.

Njih je pratilo oko dvije i po milijarde gledalaca u svijetu, bilo je 49 nacionalnih reprezentacija, podijeljene su 222 medalje, učestvovao je 2.691 sportista i trener, prodato je 640.000 karata, a pratilo ih je 7.825 novinara iz 760 redakcija.

Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Njemačka (devet zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, deset srebrenih i devet bronzanih medalja).

TRT Balkan / agencije