Među izloženim slikama, izloženi su Hozini radovi koji tematiziraju prošlost BiH.        Foto: AA

U Kulturno-informativnom centru BiH u Zagrebu otvorena je retrospektivna izložba grafika i video uradaka Dževada Hoze, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih grafičara.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, Kulturno-informativni centar BiH u Zagrebu (KIC BiH) u suradnji s Umjetničkom galerijom BiH svečano su otvorili retrospektivnu izložbu bosanskohercegovačkog slikara i grafičara Dževada Hoze "Živototisak“.

Ambasadorica BiH u Hrvatskoj Elma Kovačević Bajtal u svom obraćanju okupljenima poručila je kako je ova izložba dio razvojne suradnje između prijateljskih država Hrvatske i BiH koju treba unapređivati, osim na polju kulture, i na ostalim područjima.

"Želim zajedno s kolegama i institucijama iz Bosne i Hercegovine djelovati na promociji naše kulturne baštine, a na tom polju BiH ima puno toga za kazati i pokazati, i sebi i drugima“, poručila je Kovačević Bajtal.

Ambasadorica Kovačević Bajtal posebno se zahvalila Umjetničkoj galeriji BiH na uloženom trudu u donošenju ove vrijedne izložbe iz Sarajeva u Zagreb.

Okupljene je pozdravio i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, koji je naglasio kako ova institucija djeluje već 70 godina te kako je ovaj izložbeni prostor u KIC-u BiH, koji je nekad pripadao kiparu Dušanu Džamonji, mjesto koje će postati centar buduće suradnje između Hrvatske i BiH, kako na području likovnosti, tako i književnosti, glazbe i ostalih umjetnosti.

Kustosica izložbe Ivana Udovičić istaknula je kako je Dževad Hozo bio poznati grafičar, utemeljitelj čuvene sarajevske škole grafike koji je školovan u Ljubljani i koji se do kraja svoje karijere bavio grafikom.

Naglasila je kako je u KIC-u BiH izložen presjek njegovih radova kroz cikluse, od onih ranih iz 1960-ih do ratnih radova, zaključno s 1995. godinom. Nakon grafike, već u poznim godinama svog života, Hozo je prešao na medij videa, navela je Udovičić, koji su također izloženi.

Među izloženim slikama, izloženi su Hozini radovi koji tematiziraju prošlost BiH, monumentalnu plastiku, nišane, nadgrobne spomenike, a tu su i slike iz ciklusa "Povratak“, "Strašila, "Ecce Homo Ludens“ i Sarajevskim pasijama, odnosno ciklusom "1001 noć poslije“ kojega je radio boraveći u ratno vrijeme u Sarajevu.

Udovičić je naglasila kako je Hozo i autor stručne knjige ključne za i grafiku u regiji, "Umjetnost multioriginala“, ali i iznimno nagrađivani umjetnik u međunardnim okvirima.

Uz izaslanika hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Domagoja Kneževića, na svečanosti su nazočili i ambasador Finske Kalle Johannes Kankaanpaaj, ambasador Turkiye Yavuz Selim Kiran, ambasador Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, drugi predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj te ugledni uzvanici.

Izložba Dževada Hoze (1938. - 2020.) ostaje otvorena za posjetitelje do 29. listopada na adresi Ilica 44.

TRT Balkan / agencije