Slovenija je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera BiH.      Foto: AA

U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je svečanost na kojoj se obratio ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar, koji je poručio da Slovenija odlučno podržava put BiH ka euroatlanskim integracijama.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu organizovali su u utorak prijem povodom obilježavanja 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Slovenija i Bosna i Hercegovina uspostavile su diplomatske odnose 1. oktobra 1992. godine. U 30 godina između dviju zemalja razvili su se prijateljski odnosi i intenzivna saradnja u mnogim oblastima.

Tim povodom, u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je svečanost na kojoj se obratio ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar, koji je poručio da Slovenija odlučno podržava put BiH ka euroatlanskim integracijama.

"Mi jasno znamo u kojem smjeru treba ići razvoj naših bilateralnih odnosa. Slovenija odlučno podržava put BiH ka Evropskoj uniji i istovremeno prema NATO-u. S ponosom govorimo o tome da imamo odlične prijateljske, rasterećene odnose i mnogo više", rekao je ambasador Slovenije u BiH.

Dodao je da su se građani BiH i Slovenije već "davno odlučili za tijesnu povezanost" te istakao da građani Slovenije vole dolaziti u BiH zbog njenih planina, gostoprimstva i kuhinje.

"Sve to u nama budi velike želje. Želimo da ste nam blizu, bez granica i administrativnih prepreka. Želimo da sprovedete sve reforme koje će vam dodatno podići standarde i obezbijediti blagostanje za sve građanke i građane", rekao je slovenski ambasador koji je govor završio stihovima Đorđa Balaševića: "Računajte na nas."

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Ljubo Grković izjavio je da su međusobni odnosi BiH i Slovenije zasnovani na prijateljstvu i uvažavanju.

"Trideset godina prožetih prijateljstvom, uvažavanjem i najboljim mogućim vezama u svim aspektima nije malo. Ali, ako uzmemo u obzir da su naši narodi i narodi Slovenije povezani više decenija, možda i više od jednog vijeka, jer smo sedamdeset godina bili zajedno u jednoj državi, naši su odnosi prožeti svim mogućim vezama: političkim, ekonomskim, kulturnim, obrazovnim", rekao je Grković.

Dodao je da je Slovenija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera BiH i četvrta zemlja po investicijama i trgovinskoj razmjeni s BiH.

"Slovenija je uvijek bila na raspolaganju da nas podrži i pomogne. To se veoma cijeni kod naših naroda. Prijateljstvo je nešto što je uslov za dalje odnose. Imamo blizu 150.000 građana BiH koji borave u Sloveniji. Oni su Slovenci, ali su i naši građani i to je neraskidiva veza između naše dvije države", rekao je Grković.

Istakao je da je Slovenija jedna od prvih zemalja koja je pokrenula pitanje dobijanja kandidatskog statusa BiH.
"U tome je, možda, i najveći lobista među ostalim zemaljama. Veoma smo zahvalni i poštujemo takav odnos Slovenije prema BiH", poručio je pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Ljubo Grković.

TRT Balkan / agencije