Svečanu akademiju, prigodnim muzičkim programom uveličao je Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uz učešće solista na timpanama Darija Kosa.    Foto: AA

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličena je svečana akademija u povodu 1. decembra, odnosno 18. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na kojoj je poručeno da će svake godine Oružane snage BiH još više jačati i napredovati.

Domaćin akademije bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz prisustvo člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnika Senada Mašovića i zamjenika general-bojnika Gojka Kneževića i Ivice Jerkića.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni državni i međunarodni zvaničnici i članovi vojno-diplomatskog kora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te ostali najviši zvaničnici odbrambenih struktura Bosne i Hercegovine.

Ministar Helez je u obraćanju istakao da su Oružane snage BiH stub suvereniteta Bosne i Hercegovine, stub stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji.

“S ponosom mogu kazati da imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Posebno ponosni možemo biti na pripadnike Oružanih snaga BiH koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju te uspjeli održati, ali i podignuti zahtjevan nivo operativne sposobnosti. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine Oružane snage BiH još više jačati i napredovati,“ rekao je Helez.

Podsjetio je da je s novim sazivom Vijeća ministara BiH i njegovim dolaskom na čelo Ministarstva odbrane BiH povećan vojni budžet.

Svečanu akademiju, prigodnim muzičkim programom uveličao je Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uz učešće solista na timpanama Darija Kosa.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine su nizom aktivnosti proteklih dana obilježili 18. godišnjicu svog postojanja, a centralna svečanost održana je danas na vojnoj lokaciji “Rajlovac“ u Sarajevu, gdje je upriličeno svečano postrojavanje, organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH te demonstrirani određeni elementi operativnih sposobnosti OS BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, tokom proteklih 18 godina, ostvarile su značajan napredak u modernizaciji i jačanju svojih kapaciteta, te se nastavljaju razvijati kako bi učinkovito odgovorile na izazove savremenog društva.

TRT Balkan / agencije