Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.      Foto: AA Archive

Istaknuti bosanskohercegovački pisac, pjesnik, scenarist i akademik Abdulah Sidran preminuo je u subotu u Sarajevu u svojoj 80. godini, nakon duže borbe sa zdravstvenim problemima.

Informaciju o smrti Sidrana novinaru Anadolu potvrdio je njegov dugogodišnji kolega i prijatelj Ruždija Adžović, kazavši da je Sidran preselio na bolji svijet u subotu oko 21 sat.

Abdulah Sidran rođen je 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zvorniku i Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Povremeno je radio kao urednik omladinskih listova i javnih tribina te, do 1992. godine, na Televiziji BiH kao vodeći dramaturg. Između tih povremenih uposlenja, živio i radio kao profesionalni pisac. Majstorski kandidat u šahu.

U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom". Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeva nagrada).

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut" nagrađena je priznanjem, "Nagradom slobode", PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.

Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

TRT Balkan / agencije