Glavna tema ovogodišnjeg okupljanja bila je “30 godina diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye“.

U Sarajevu je u organizaciji Asocijacije turskih alumnija u BiH (TUMED) održan 5. samit turskih alumnija na kojem je posebno naglašen značaj jačanja odnosa Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Glavna tema ovogodišnjeg okupljanja bila je “30 godina diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye“.

Samitu je prisustvovao veliki broj turskih alumnija, ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, čelnik Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (​YTB) Abdullah Eren, predsjednik Upravnog odbora TUMED-a Emin Bajrić i predstavnici turskih institucija i organizacija u BiH.

Čelnik YTB-a Eren je istakao da u Republici Turkiye studiraju studenti iz svih dijelova svijeta.

“Baš poput vas, trenutno studenti iz ukupno 184 države zahvaljujući našoj državnoj stipendiji studiraju na univerzitetima u Turkiye. Od 2012. godine dajemo ove stipendije i do sada je 40.000 međunarodnih studenata zahvaljujući našoj stipendiji studiralo u Turkiye“, kazao je Eren.

Podsjetio je da već decenijama strani studenti dolaze na studij u Turkiye.

“Od 1992. godine na univerzitetima u Turkiye obrazovanje je završilo više od 150 hiljada studenata. Na univerzitetima u Turkiye trenutno studira oko 300 hiljada stranih studenata. Prije deset godina taj broj je bio oko 20.000, ali zahvaljujući novoj politici vlade Turkiye povećan je broj univerziteta, studentskih domova i porasle su mogućnosti i kapaciteti, pa je Turkiye danas domaćin za 300 hiljada međunarodnih studenata iz svih dijelova svijeta“, rekao je Eren, dodajući da će nastaviti i dalje podržavati studente iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati u Turkiye.

Ambasador Girgin je na početku obraćanja podsjetio da Turkiye i Bosna i Hercegovina proslavljaju 30 godina diplomatskih odnosa, ali da se odnosi dviju zemalja ne mogu sažeti samo u protekle tri decenije.

“Turkiye i Bosna i Hercegovina imaju snažne i bliske historijske i kulturološke veze od davnina. U posljednjih 30 godina potpisali smo brojne bilateralne sporazume, oko stotinu sporazuma, što svakako pokazuje bliskost naših odnosa. Ovo nije samo na nivo naših država nego imamo i broje bratimljene gradove, a to također pokazuje koliko su narodi dvije države bliski“, kazao je Girgin.

Podsjetio je da mnoge turske institucije, kompanije i organizacije djeluju u Bosni i Hercegovini, prije svega Turska agencija za koordinaciju i razvoj (TIKA), Maarif škole, Kulturni centar "Yunus Emre" i Ziraat Banka.

“Ovaj potencijal trebamo još više koristiti. Za vas turske alumniste ovo je svakako prilika u vašim oblastima kao što su trgovina, akademski svijet, umjetnost...“, rekao je ambasador Girgin.

Podsjetio je također na dobre ekonomske veze Turkiye i BiH.

“Imamo i sporazum o slobodnoj trgovini, a to je jedan od sporazuma koji nude brojne prednosti za BiH. Sada radimo na tome da građani dvije zemlje putuju samo sa ličnim kartama. Naša trgovinska razmjena je dostigla milijardu dolara, a očekujemo da će to još više rasti“, kazao je Girgin.

Bajrić je istakao da je u posljednjih 30-tak godina oko 2000 državljana BiH steklo univerzitetsko obrazovanje u Turkiye.

“Naši studenti su se obrazovali na prestižnim univerzitetima u Turkiye, u Istanbulu, Ankari, Izmiru, Bursi, Konyi i drugim gradovima. Također, veliki broj budućih pripadnika Oružanih snaga BiH školuje se u Turkiye, što je posebno značajno za jačanje mira u BiH“, rekao je Bajrić, napominjući da je TUMED osnovan 2014. godine radi uvezivanja i okupljanja turskih alumnija kao i jačanja odnosa BiH i Turkiye.

U okviru programa su dodijeljene prigodne plakete osobama koje su svojim radom i djelovanjem dale doprinos jačanju odnosa Bosne i Hercegovina i Turkiye.

TRT Balkan / agencije