"Moramo da strahujemo za generacije koje dolaze", kazao je Dodik.         Foto: Vlada Republike Srpske

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) sutra će biti Dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, glavnom gradu Srbije, u kojoj je ubijeno osmoro učenika i radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i nastavnik su ranjeni, odlučila je danas Vlada RS-a na vanrednoj sjednici u Banjaluci.

Premijer RS-a Radovan Višković istakao je da su ministratva prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova zadužena da pripreme informaciju o stanju maloljetničke delikvencije u ovom bh. entitetu.

"Nažalost, u posljednjim godinama imamo pogoršanje stanja kada je riječ maloljetničke delikvencije i na prostoru RS-a i Bosne i Hercegovine, kao i okruženja", rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade.

Dodao je da će institucije RS-a preduzeti sve da se stanje bezbjednosti u školama podigne na još veći nivo. Prema njegovim riječima policija će pojačano dežurati tokom cijelog dana ispred škola.

"Ministarstvo prosvjete i kulture će s Aktivom direktora već od sutra održati sastanke i zatražiti u pisanoj formi informaciju o stanju bezbjednosti u školama. Pozvaćemo i gradonačelnike i načelnika svih opština u RS-u da sa Vladom preduzmemo sve mjere da obezbjiedimo školske objekte i putem video nadzora i fizičkih prepreka, a to je ograđivanje dvorišta obrazovnih institucija", pojasnio je Višković.

Dodao je da će Vlada i putem Lovačkog saveza RS-a uputiti svim držaocima oružja na prostoru RS da povedu računa o zakonitom držanju naoružanja i opreme kojima raspolažu.

"Izvršićemo kontrolu rada svih streljačkih klubova u RS-u i po zakonu je zabrnjen pristup maloljetnicima osim onih koji se profesionalno bave streljačkim sportovima", rekao je Višković.

Pozvao je sve zaposlene u obrazovanju da se maksimalno uključe i prate, nadgledaju i preporučuju provođenje određenih mjera, da se detektuje svako dijete koje u bilo kom momentu ima probleme i da te probleme “svi pokušamo da saniramo“.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodik je izjavio da su olako prihvaćene neoliberalne vrijednosti kroz programe koji su devastirani, u odnosu na ranije generacije, a da je uslovljavanjem evropskih i ostalih institucija obrazovni sistem doveden u situaciju da ne odražava potrebe društva.

"Moramo da strahujemo za generacije koje dolaze. Zato i povodom ovog događaja mi smo danas razgovarali o tome šta treba da činimo", kazao je Dodik.

Rekao je da će u narednih godinu dana sve i jedna škola koja nema ogradu biti ograđena i da školi mogu da pristupe samo učenici i nastavnici koji su u tom periodu u smjeni, odnosno na nastavi.

"Veoma brzo će se u škole uvesti zabrana unošenja telefona za djecu, pogotovo u vrijeme časova. Tu neće pomoći ljutnja roditelja jer mislim da roditelji pretjeruju s tim u pogledu zahtjeva za maksimalnom slobodom", rekao je Dodik i dodao da moraju podržati prosvjetne radnike:

"Moramo učiniti sve da u narednih par godina prosvjetni radnik bude veoma cijenjen i stimulisan dovoljno od društva da to bude prestižno, a ne da bude socijalno davanje."

Dodik je naglasio da će biti uvedeno redovno i vanredno testiranje djece na opojne droge, kao i rigorozne mjere za one koji ih koriste kako bi ih usmjerili na pravi put.

U tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji dječak, učenik sedmog razreda te škole, u srijedu je hicima iz vatrenog oružja ubio osmoro đaka i čuvara škole, a ranio šestoro djece i nastavnicu.

TRT Balkan / agencije