Državljani Afganistana, Bangladeša i Pakistana zajedno čine više od polovine ukupnog broja prijavljenih migranata.     Foto: Reuters

U prvom polugodištu ove godine Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine prijavljeno je za blizu osam posto više neregularnih migranata nego u istom periodu 2021. godine, navodi se u Informaciji o stanju u oblasti migracija za periodu januar - juni 2022, koju je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Informaciju će Ministarstvo sigurnosti dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

"U prvom polugodištu ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su 8.192 ilegalna migranta, što je blizu osam posto više nego u istom periodu prethodne godine. Državljani Afganistana, Bangladeša i Pakistana zajedno čine više od polovine ukupnog broja prijavljenih ilegalnih migranata. Od ukupnog broja prijavljenih ilegalnih migranata, njih 7.390 izrazilo je namjeru da podnese zahtjev za azil u BiH", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Granična policija BiH je u periodu od januara do kraja juna evidentirala 2.760 osoba u ilegalnom prelasku i pokušaju ilegalnog prelaska, što je gotovo dvostruko manje nego u istom periodu 2021. godine.

"Glavna ruta preko Srbije i ruta kroz Albaniju i dalje su glavne rute ilegalnih ulazaka na teritoriju Bosne i Hercegovine. Tako je u šest mjeseci 2022. godine u pokušaju ilegalnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu s područja Srbije i Crne Gore otkriveno 2.125 osoba, od čega su 1.592 osobe odvraćene u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli. Istovremeno, na izlazu iz Bosne i Hercegovine otkriveno je 635 osoba.

TRT Balkan / agencije