Predstavnici turskih institucija i građani prisustvovali su svečanosti koju je u Ambasadi Turkiye u Beogradu priredio ambasador Hami Aksoy.             Foto: AA

U zgradi Ambasade Republike Turkiye u Beogradu danas je obilježena 85. godišnjica od smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Republike Turkiye.

Predstavnici turskih institucija i građani prisustvovali su svečanosti koju je u Ambasadi Turkiye u Beogradu priredio ambasador Hami Aksoy.

Ambasador Aksoy u svom obraćanju napomenuo je kako je danas značajan dan u kojem se sjećaju osnivača moderne Turkiye Ataturka.

"Ove godine slavimo i 100. godišnjicu Republike koju su nam naši preci ostavili u amanet. Republika koja ima 100 godina još jednom nas podsjeća kakav je bio naš vođa", rekao je Aksoy, napominjući da je Ataturkova najvažnija osobina bila njegova neizostavna strast za nezavisnošću.

Inače, 10. novembar, Dan sjećanja na Ataturka, danas se prigodnim programima obilježava i u drugim diplomatskim predstavništvima Turkiye širom svijeta.

Ataturk je rođen 1881. godine u grčkom Solunu, dijelu tadašnjeg Osmanskog carstva. Vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bitki na Canakkaleu.

Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu. Kao osnivač i predsjednik Republike Turkiye, zemlju je transformirao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan u Istanbulu u 57. godini.

TRT Balkan / agencije