Služba za poslove sa strancima u prvih šest mjeseci 2023. godine evidentirala je 12.931 nezakonitog migranta.   Foto:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju migracija u BiH za prvih šest mjeseci ove godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

U izvještajnom razdoblju Bosna i Hercegovina je odobrila strancima ukupno 6.148 dozvola boravka. Granična policija Bosne i Hercegovine u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice evidentirala je 4.557 osoba, što je povećanje za 65 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Osobe otkrivene u nezakonitom prelasku bile su većinom državljani Afganistana (782), Turkiye (381), Pakistana (158), Bangladeša (89) i Maroka (82). U ovom razdoblju nastavljeno je prisustvo policijskih službenika u nadzoru državne granice i identificiranim mjestima mogućeg nezakonitog prelaska granice, posebno na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. S tim u vezi, nastavljen je izvanredan angažman policijskih službenika GPBiH u postrojbama u čijoj zoni odgovornosti je pojačan migracijski pritisak, kao i saradnja s drugim policijskim agencijama na poslovima nadzora granice.

Služba za poslove sa strancima u prvih šest mjeseci 2023. godine evidentirala je 12.931 nezakonitog migranta, što je najveći broj do sada evidentiranih nezakonitih migranata nakon usporavanja migracija usljed pandemije COVID-19.

Poduzete su sljedeće mjere prema strancima koji su otkriveni u nezakonitom boravku na teritoriju BiH: mjera protjerivanja s teritorija BiH izrečena je za 1.100 osoba, 754 osoba je obuhvaćeno mjerom nadzora, boravak je otkazan za 404 osobe, a viza poništena za njih 40.

U četiri privremena prihvatna centra (ukupni kapacitet 4.880 mjesta) prosječno je u prvoj polovini ove godine boravilo 1.000 osoba, što je upola manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Na dan 30. juni ove godine u ovim centrima boravila je 1.131 osoba.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u prvih šest mjeseci 2023. godine iskazalo je 11.966 osoba, od čega je zahtjev za azil u BiH podnijelo njih 54 ili 0,53 posto od ukupnog broja iskazanih namjera za azil. Pozitivno su riješena 23 zahtjeva za međunarodnom zaštitom, odnosno 21 osoba ostvarila je pravo na supsidijarnu zaštitu, dok je dvjema osobama odobren status azila.

Pored navedenog, supsidijarna zaštita produljena je za četiri osobe. Zahtjev za azil odbijen je za devet, a postupak obustavljen 29 osoba.

TRT Balkan / agencije