Za masakr na Kapiji u Tuzli pravosnažno je osuđen general Vojske RS Novak Đukić. Iza zatvorskih rešetaka trebao bi provesti 20 godina, međutim, on se nije odazvao izvršenju kazne pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji.    Foto: AA

Polaganjem vijenaca i cvijeća, te odavanjem pošte u Aleji mladosti na Slanoj Banji i spomen-obilježju na Kapiji, u Tuzli je u subotu komemorativno obilježena 29. godišnjica zločina nad tuzlanskom mladošću koji su 25. maja 1995. godine počinili pripadnici Vojske RS sa položaja na planini Ozren.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je istakao kako je Bosna i Hercegovina i predmetu Novak Đukić iskoristila sve pravne mogućnosti, ali da nije političke jer, kako je naveo, u međunarodnoj politici postoji masa mehanizama, a jedan od njih je reciprocitet.

„Takva nam je konstrukcija države i jednostavno kada ste u situaciji da radite sa ljudima u institucijama države koji i dalje predstavljaju politiku koja je dovela i do ovoga onda znate gdje smo. To je čuvena priča o konsenzusu, saradnji…, ali o nekim pitanjima kao što je Kapija, Srebrenica i masa drugih stvari nema priče o konsenzusu. O čemu da se dogovaramo. O Đukiću koji je zločinac i treba da bude u zatvoru“, rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu subota je Dan žalosti. Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić za 25. maj kaže kako je to najtužniji dan novije tuzlanske historije.

„To je dan kada su najbliži, roditelji i porodice, izgubili svoje najvoljenije i mislim da je šutnja danas najbolji odgovor za sva pitanja. Želim vjerovati da istina i pravda pobjeđuju. Dokaz tome je Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici. Siguran sam da će pravda stići Novaka Đukića i sve druge koje su počinili zločine bilo gdje i bilo kada. Jedino ta vjera u istinu i pravdu može doprinijeti da naša država doživi prosperitetnu budućnost“, rekao je Lugavić.

Gradonačelnik Tuzle 1995. godine bio je Selim Bešlagić, koji s tugom dočekuje svaku godišnjicu.

„Ako ništa drugo, Rezolucija UN-a o Srebrenici barem pruža šansu da će se početi brisati slike ratnih zločinaca, bez razlike da li to neko priznavao ili ne“, rekao je Bešlagić.

Mirsad Ahmetašević, amidža ubijene Edine, prisjetio se tragedije u kojoj je ubijena Edina koja je bila kao njegovo dijete. Kako godine prolaze, sumnja da će roditelji dočekati pravdu.

„Mi nećemo to doživiti. Bila bi neka satisfakcija da se to riješi, da smiraj nađu ova djeca koja su milijardu posto nevina“, kaže Ahmetašević.

Za masakr na Kapiji u Tuzli pravosnažno je osuđen general Vojske RS Novak Đukić. Iza zatvorskih rešetaka trebao bi provesti 20 godina, međutim, on se nije odazvao izvršenju kazne pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji.

Na Tuzlanskoj kapiji smrtno su stradali: Razija Dedović, Alma Brguljak, Senada Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Rekić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević, Amira Mehinović, Franc Kantor, Asim Slijepčević, Sandro Kalesić, Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnjaković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rahmani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić, Suzana Abuismail, Šemsa Hasičić, Senahid Salamović, Nenad Marković, Hamdija Hakić, Petar Stjepanović, Elvis Alagić, Lejla Atiković, Armin Šišić, Rusmir Ponjavić, Alem Hidanović, Zada Dedić, Vanja Kurbegović, Jelena Stojičić, Hasa Hrustanović, Ago Hadžić, Selma Čaušević, Nešet Mujanović, Adrijana Milić, Samir Čirak, Muris Fatušić, Elvir Murselović, Adnan Zaimović, Jasminka Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.

TRT Balkan / agencije