Turski vojni orkestar Mehter sastavljen od 75 članova također je održao defile ulicama Mostara sve do Starog mosta.     Foto: AA

Turski vojni orkestar Mehter koji djeluje u sklopu Ministarstva odbrane Republike Turkiye, a koji slovi za najstariji vojni orkestar na svijetu, održao je koncert u Mostaru u Bosni i Hercegovini.

Koncert koji je održan ispred Generalnog Konzulata Republike Turkiye privukao je veliku pažnju stanovnika Mostara, ali i turista koji su sa velikim oduševljenjem pozdravili vojni orkestar Mehter.

Turski vojni orkestar Mehter sastavljen od 75 članova također je održao defile ulicama Mostara sve do Starog mosta.

Ovo je bio jedan u nizu koncerata ovog orkestra u Bosni i Hercegovini. Koncertu u Mostaru prisustvovali su brojni građani koji su uživali u taktovima turske muzike i drugim sjajnim izvedbama.

Vojni orkestar Mehter boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u povodu ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije "514. dani Ajvatovice".

Ministarstvo odbrane Republike Turkiye na ovogodišnju manifestaciju Ajvatovice pored Mehtera, koji je i prošle godine oduševio nastupom, po prvi put šalje i Orkestar turskih harmonijskih zvijezda (TURKAY).

Turski orkestri će u okviru posjete Bosni i Hercegovini od 26. juna do 3. jula održati niz koncerata širom zemlje.   Foto: AA

Mehter će 29. juna također učestvovati na tradicionalnom svečanom defileu u Donjem Vakufu te sutradan održati koncert u mjestu Prusac.

Mehter je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije bit će održan u nedjelju, 30. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice. Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana.

TRT Balkan / agencije