Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji.      Foto: AA

Ministarstvo odbrane Republike Turkiye na ovogodišnju manifestaciju Ajvatovice pored Mehtera, koji je prošle godine oduševio svojim nastupom, po prvi put šalje i Orkestar turskih harmonijskih zvijezda (TURKAY).

Turski orkestri će u okviru posjete Bosni i Hercegovini od 26. juna do 3. jula održati niz koncerata širom zemlje.

Koncerti orkestra TURKAY bit će održani u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, te kampu EUFOR-a u sarajevskom Butmiru, dok će Mehter održati koncert na Baščaršiji, u Tuzli, Mostaru i kampu Butmir. Mehter će 29. juna također učestvovati na tradicionalnom svečanom defileu u Donjem Vakufu te sutradan održati koncert u selu Prusac.

Manifestacija na kojoj učestvuje veliki broj bosanskohercegovačkih institucija, organizacija, udruženja, fondacija i nevladinih organizacija plijeni pažnju medija iz Turkiye i Evrope. Prethodnih godina na manifestaciji su, između ostalog, učestvovali i izviđači, derviši te mnogobrojni gosti iz Turkiye.

Smatra se da učešće na Ajvatovici i koncerti Mehtera koji djeluje u sklopu Oružanih snaga Republike Turkiye pozitivno doprinose jačanju historijskih veza između naroda Republike Turkiye i Bosne i Hercegovine.

Mehter je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. Mehter se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji.

TRT Balkan / agencije