Čelnik “Merhameta“ Vrbanjac je kazao da je ovo nastavak saradnje dvije organizacije koje su i ranije veoma uspješno sarađivale na humanitarnim projektima u Siriji, Palestini, Turkiye, BiH i drugdje.      Foto: AA

Turska humanitarna fondacija IHH i Humanitarna organizacija “Merhamet“ MDD potpisali su novi petogodišnji protokol o saradnji koji predviđa da se pomoć prikupljena u BiH posredstvom IHH-a doprema ljudima u potrebi širom svijeta.

Predsjednik HO “Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac i generalni sekretar te organizacije Sidik Aždahić predvodili su delegaciju u posjeti sjedištu humanitarne organizacije IHH, gdje su ih primili predsjednik IHH-a Bulent Yildirim, član Upravnog odbora IHH-a Osman Atalay i koordinator IHH-ovog odjela za Evropu i Ameriku.

Prema protokolu koji su potpisali IHH i “Merhamet“, humanitarna pomoć koja će biti prikupljena u Bosni i Hercegovini bit će dostavljena ljudima u potrebi u različitim zemljama svijeta posredstvom IHH-a.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom delegacije “Merhameta“, čelnik IHH-a Yildirim zahvalio je delegaciji na podršci organiziranjem pomoći nakon razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili južne turske regije.

Čelnik “Merhameta“ Vrbanjac je za Anadoliju kazao da je ovo nastavak saradnje dvije organizacije koje su i ranije veoma uspješno sarađivale na humanitarnim projektima u Siriji, Palestini, Turkiye, BiH i drugdje.

“Novi potokol je potpisan na obostrano zadovoljstvo i radujemo se nastavku saradnje. Zajednički projekti u Siriji su odveć u pripremi i očekujemo da s realizacijom krenemo do kraja ovog mjeseca“, kazao je Vrbanjac.

Vrbanjac je također kazao da je potpisivanje ovog dokumenta nastavak odlične saradnje koju “Merhamet“ ima sa turskim humanitarnim organizacija, kao i sa turskim vladinim i nevladinim organizacijama.

TRT Balkan / agencije