"Sa Srbijom želimo dodatno produbiti odnose i u oblasti odbrambene industrije", rekao je Aksoy.      Foto: AA

Ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy izjavio je da su odnosi Turkiye i Srbije trenutno na najvišem nivou u historiji.

"Naši odnosi na političkom, ekonomskom, kulturnom i drugim oblastima su vrlo intenzivni i snažni. To je dodatno produbljeno u pravnom smislu jer smo formirali Visoko vijeće za saradnju sa Srbijom. Prošle godine je održan treći sastanak Vijeća. Naredne godine uz učešće našeg predsjednika planiran je četvrti sastanak. Na ovim sastancima u proteklih pet godina sa Srbijom je potpisano 26 sporazuma", kazao je ambasador Aksoy u razgovoru za Anadoliju.

Podsjetio je da također redovno realizuju međusobne posjete na visokom nivou, a posljednja takva je bila posjeta turskog ministra odbrane Yasara Gulera Srbiji u oktobru ove godine.

"Sa Srbijom želimo dodatno produbiti odnose i u oblasti odbrambene industrije", rekao je Aksoy.

Tri diplomatska predstavništva

Istakao je da su diplomatska predstavništva, koja su otvorili u zemlji u posljednje dvije godine, važan pokazatelj odnosa sa Srbijom.

"U 2021. godini u Novom Pazaru smo otvorili Generalni konzulat. Turkiye je prva zemlja koja je u Novom Pazaru otvorila Generalni konzulat. Potom smo u Nišu otvorili Konzulat. Time je u Srbiji broj naših predstavništava, uz ambasadu u Beogradu, porastao na tri", kazao je turski ambasador.

Posebno je pohvalio ekonomske i trgovinske odnose dviju država, napominjući da sarađuju u brojnim oblastima.

"Prošle godine u obimu naše trgovinske razmjene oboren je rekord u visini od 2,35 milijardi dolara. Ove godine pokušavamo zadržati taj nivo. Turske investicije u Srbiji u posljednjih deset godina od jednog miliona dolara porasle su na 400 miliona dolara. Ovo je zaista ogroman rast. Osim toga, ovdje imamo i veliki broj fabrika, posebno u oblasti tekstilne industrije, automobilske, podindustrije i drugim oblastima", rekao je Aksoy.

Podsjetio je da su turski investitori uključeni i u velike infrastrukturne projekte u Srbiji, uključujući kompaniju “Tasyapi Insaat” koja je izvođač radova na dionici autoputa Sarajevo – Beograd.

"Srbija prolazi kroz ozbiljan proces razvoja i privlači mnogo stranih investicija. Prošle godine je ostvarila 4,4 milijarde eura stranih investicija", istakao je Aksoy i dodao:

"Naš cilj je da još više turskih privrednika dođe ovdje i investira, zajedno sa srbijanskim privrednicima ali i da ohrabrimo investitore iz Srbije da ulažu u Turkiye", kazao je Aksoy.

Saradnja u oblasti turizma

Potom je posebno naglasio značaj bilateralne saradnje u oblasti turizma i međusobnih turističkih posjeta.

"Ovaj vid posjeta pomaže posebno u smislu upoznavanja ljudi kao i imidžu države. Prošle godine je oboren rekord nakon što je blizu 360 hiljada državljana Srbije posjetilo Turkiye. Također je poraslo interesovanje turskih građana, pa je u prvih devet mjeseci ove godine oko 170 hiljada državljana Turkiye posjetilo Srbiju", rekao je ambasador.

Još jedan pokazatelj nivoa odnosa dvije zemlje je i broj letova na relaciji Beograd - Istanbul, podsjetio je Aksoy, dodajući da Turkish Airlines, Air Serbia i Pegasus imaju sedmično po nekoliko letova. Osim toga, Air Serbia ima letove iz Kraljeva i Niša za Istanbul, od 2021. godine uspostavljena je i direktna avionska linija između Beograda i Ankare, a ove godine uspostavljen je i direktan let za Izmir, Anadolu Jeta i Air Serbie.

Ambasador Aksoy je također istakao da su građani Srbije veoma zainteresovani za turske TV serije.

"Gotovo u svakom domu se gledaju turske serije. Ovo Turkiye ovdje čini još privlačnijom. Zbog ovih serija, posebno mlađi građani Srbije uče turski jezik. Ova dimenzija međuljudskih odnosa možda je važnija od svih drugih dimenzija", kazao je Aksoy.

Na kraju se dotakao i pitanja migranata iz Turkiye, koji se preko Srbije pokušavaju domoći Evropske unije, pojašnjavajući da su već održali sastanak sa čelnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, te da su dvije strane postigle dogovor da se formira radna grupa koja će se baviti pitanjem ilegalnih migracija te borbom protiv krijumčarenja migranata.

TRT Balkan / agencije