Turkiye je u junu rasporedila dodatne trupe na Kosovo kao odgovor na zahtjev NATO-a nakon nedavnih tenzija.     Foto: AA

"Turske rezervne snage raspoređene na Kosovu vratit će se u srijedu u svoju zemlju", saopćilo je u utorak tursko Ministarstvo odbrane.

"Turkiye nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru dužnosti u Ujedinjenim nacijama (UN), NATO-u, Evropskoj uniji (EU) i Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), kao i u kontekstu bilateralnih odnosa, i pažljivo prati dešavanja na Balkanu, gdje postoje zajedničke historijske i kulturne vrijednosti", saopćeno je.

Turkiye je u junu rasporedila dodatne trupe na Kosovo kao odgovor na zahtjev NATO-a nakon nedavnih tenzija.

"Naša raspoređena jedinica je, nakon dolaska u kasarnu 'Sultan Murat' na Kosovu 6. juna 2023. godine, dala značajan doprinos obezbjeđivanju mira na Kosovu od 10. juna do 31. augusta i uspješno je ispunila svoju misiju", dodali su iz Ministarstva.

Napetosti su zahvatile Kosovo ranije ove godine, a demonstranti i snage sigurnosti sukobili su se u općinama na sjeveru zemlje u kojima dominiraju Srbi zbog izbora gradonačelnika etničkih Albanaca.

"Turkiye će nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u, baš kao što je to uvijek činila", navedeno je.

TRT Balkan / agencije